La Reșița, urgențele medicale vor fi tratate, începând din această seară, în noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean. Lucrările de extindere, ce au constat, practic, în construirea de la zero a unui imobil în curtea unității medicale, au fost finalizate, iar întreaga activitate va fi relocată, în cursul zilei de astăzi, din containere în noile spații.
Noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Reșița a fost inaugurată astăzi, 30 august, și va deveni funcțională începând cu ora 22.00. Proiectul, derulat de Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin, a presupus atât extinderea infrastructurii UPU, cât și amenajarea și dotarea spațiilor, costurile finale fiind de aproximativ 12.600.000 de lei, din care peste 5.500.000 de lei a reprezentat cofinanțarea din partea CJ. O sumă importantă, mult mai mare decât cea prevăzută în contractul inițial, semnat în 2019, care prevedea o componentă neeligibilă de aproximativ 2.500.000 de lei și o componentă eligibilă de aproape circa 7.000.000 de lei, lucru subliniat și de președintele Romeo Dunca: „Probleme au fost multe, a fost un contract de 7.000.000 de lei, cu tot cu TVA, în final s-a închis pe 12.600.000 de lei cu tot cu TVA, deci au fost multe provocări. Le-am rezolvat pe toate. Le-am acoperit cu bani de la bugetul județean pentru că am avut o depășire mare, cu aproape 50%, dar important este că am reușit și am terminat această investiție. Important e că am rezistat la tot stresul aferent execuției acestei unități de primi urgențe și că din această seară, de la ora 22.00, pacienții care au nevoi medicale de urgență pot fi tratați aici. E un câștig pentru județ”.
Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în mai 2019, iar amplasamentul a fost predat constructorului în august 2020. „În sfârșit, după trei ani de chin suntem aici. Important este ca un lucru să fie dus la capăt. Avem într-adevăr o schimbare, sunt alte condiții și față de ceea ce a fost este o diferență ca de la cer la pământ. A fost un proiect început în mandatul domnului Hurduzeu. Dânsul a semnat contractul, dar vă spun sincer că aș fi preferat să îl semnez eu și să-l termine dânsul. Dar, până la urmă, indiferent cine semnează și cine finalizează lucrarea, important este ca cetățeanul să poată să se folosească de infrastructura pe care banul public o poate realiza”, a precizat Romeo Dunca.
Odată cu extinderea UPU a crescut capacitatea de primire a pacienților și s-a schimbat modul de lucru. „Capacitatea de primire a pacienților a crescut, dar ideea într-o unitate de primiri urgențe nu este să ai 50 sau 100 paturi, ideea e să fii eficient și să ai un flux al pacientului. Începând de astăzi s-a schimbat radical felul de funcționare a Unității de Primiri Urgențe. Noi am funcționat în vechea clădire a spitalului care nu era destinată pentru a avea o unitate de primiri urgențe, a fost adaptată, după aceea ne-am mutat la modulul de eurocontainere, iar acum am trecut într-o clădire nouă, care sperăm noi că o să fie de folos, nu doar nouă, ca medici, ci în principal populației”, a declarat șeful UPU, medicul Alexandru Brici (foto).
„În UPU avem, în medie, 120 de pacienți în 24 de ore, în jur de 50.000 de pacienți. Triajul se va efectua conform tuturor normelor în vigoare și avem rugămintea ca pacienții să știe că, atunci când ajung aici, sunt tratați în funcție de gravitatea cazului”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Mircea Călin Laza.