SRI: Atac informatic în desfășurare. Nu deschideți SMS-uri ce conțin sintagma „Detalii secrete! (COVID-19)”

Conturile bancare și corespondența electronică de pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android sunt în pericol! Avertismentul vine din partea SRI, care a identificat un atac informatic bazat pe mesaje ce conțin sintagma „Detalii secrete! (COVID-19)” și un link care infectează telefoanele cu un virus troian imposibil de detectat.

„Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este «Detalii secrete! (COVID-19)». Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, explică specialiștii Serviciului Român de Informații modul în care virusul poate invada dispozitivele mobile.

Acces la datele bancare și la poșta electronică

Iar pericolele sunt multiple, avertizează SRI: „Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute. Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului”.

Ce e de făcut?

În acest context, specialiștii recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. Iar dacă există suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

De asemenea, preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite