Stațiunea Băile Herculane a fost acceptată în Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa. Primarul Cristian Miclău: „Este o veste minunată!”

 

Din Asociația Orașelor Termale și Istorice Europene (EHTTA) – asociație non-profit ce are drept scop protejarea și promovarea patrimoniului balnear, artistic și cultural – fac parte orașe cu renume internațional din țări precum Italia, Spania, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Cehia sau Croația.

 

Primirea ca membru a stațiunii Băile Herculane în cadrul Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa a fost acceptată de către Comitetul Științific al EHTTA, reunit în ședință de lucru la sfârșitul săptămânii trecute, după ce, în urmă cu jumătate de an, o delegație condusă de președintele comitetului, Mario Crecente, a efectuat o vizită de lucru pe Valea Cernei.

 

Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa a fost inițiată în 2009 la Bruxelles de către șase membri fondatori: Acqui Terme (Italia), Bath (Marea Britanie), Ourense (Spania), Salsomaggiore Terme (Italia), Spa (Belgia) și Vichy (Franța), ca o asociație non-profit bazată pe nevoia de a încuraja protejarea și valorificarea moștenirii artistice, culturale și a apelor termale, din întreaga Europă. De atunci, 37 de orașe stațiune și 11 alte asociații și regiuni din Italia, Spania, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Cehia, Croația, Grecia, Austria, Polonia, Marea Britanie, Georgia, Luxemburg, Portugalia, Ucraina și Turcia au aderat la EHTTA, care a devenit astfel una dintre cele mai prestigioase și valoroase asociații din Europa, reunind cele mai importante entități în domeniul balnear, istoric, architectural și cultural din Europa.

 

„Această asociere este o veste minunată pentru orașul nostru deoarece pe de o parte recunoaște valoarea istorică a patrimoniului arhitectural balnear din stațiune, iar pe de altă parte ne va ajuta prin experiența acumulată de către membrii acesteia în dorința noastră de restaurare a stațiunii, de conservare a patrimoniului și de readucere a numelui Băile Herculane acolo unde îi este locul. Mulțumim pe această cale membrilor Comitetului Științific al EHTTA în frunte cu Dl. Mario Crecente, domnului José Manuel Baltar Blanco – Președinte EHTTA, doamnei Simone Zagrodnik – director executiv, domnului Werner Henn neobosit iubitor al Băilor Herculane și al Banatului Montan precum și tuturor celor care s-au implicat cu pasiune în toate acțiunile necesare pentru a putea aplica ca membri ai Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa. Pentru Băile Herculane, a deveni membri ai acestei prestigioase asociații este o onoare care ne obligă!”, a declarat primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău.

 

Printre obiectivele declarate ale Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa se regăsesc: întărirea cooperării între orașele termale ale Europei la nivel internațional; promovarea rețelei la nivel european, în strânsă colaborare cu instituțiile europene și cu sprijinul programelor europene; încurajarea, promovarea și dezvoltarea cercetării în sectorul balnear; dezvoltarea și protejarea patrimoniului arhitectural și artistic balnear; dezvoltarea unui produs turistic european comercializat la nivel internațional.

 

Ca membru al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa, orașul Băile Herculane va avea o serie de beneficii, cum ar fi: accesul la o plajă de cunoștințe și experiență, membrii lucrând împreună pentru obiective comune pentru promovarea orașelor balneare istorice din Europa. În urma contactelor stabilite la nivel european, rețeaua sprijină relațiile dintre membri și instituțiile UE, precum și cu alte Trasee Culturale Europene și asociații profesionale legate de patrimoniu, turism, cultură și industria balneară. Programul Trasee Culturale Europene este recunoscut la nivel mondial ca o etichetă de calitate prestigioasă, prezentată în evenimente internaționale, publicații etc. Pe lângă site, o serie de instrumente de comunicare (broșuri, kit media etc.) sunt disponibile membrilor pentru promovare și schimb reciproc. Rețeaua lucrează cu profesioniști din turism și tour operatori pentru a construi pachete tematice pentru orașele termale istorice membre. De asemenea, EHTTA lucrează în parteneriat cu o serie de organizații precum: Consiliul Europei, Organizația Mondială a Turismului, Alianța Europeană pentru Patrimoniu, European Tourism Manifesto, Great Spa Towns of Europe, Comisia Europeană a Călătoriilor, Asociația Europeană a Stațiunilor Balneare, Industria Turismului de Sănătate, Societatea Internațională  a Hidrologiei și Climatologiei Medicale, Termatalia – Târgul de Turism Termal, de Sănătate și Bunăstare sau European Spa.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available