Strategia de dezvoltare a Reșiței, upgradată de specialiștii care au elaborat strategia municipiului Cluj-Napoca

Strategia de dezvoltare a municipiului Reșița va fi îmbunătățită de specialiști din cadrul UBB Cluj-Napoca, în baza unui proiect comun realizat împreună cu Primăria Reșița, pentru care s-a obținut o finanțare europeană de aproape 4 milioane de lei. Aceiași specialiști au elaborat, printre altele, și strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca.

Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunțat azi că specialiștii Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB vor realiza, în perioada următoare, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, strategia de dezvoltare a municipiului Reșița. Proiectul cu titlul „Organizarea unei Planificări Echilibrate a Nevoilor Municipiului Reșița – O.P.E.N. Municipiul Reșița” va avea un buget total de 3.941.000 de lei.

Ideea a prins rădăcini anul trecut

Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, ne-a explicat cum s-a ajuns la această colaborare cu cei de la UBB.

„Acum un an, prietenul meu Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, unul dintre mentorii primarului Emil Boc, decan pe care eu l-am cunoscut în urmă cu patru ani cu Grațian Mihăilescu, mi-a propus să depun un proiect de finanțare pe POCA, deci pe bani europeni, prin care, în colaborare cu UBB, să facem un upgrade la strategia de dezvoltare a orașului. Am fost de acord, am făcut proiectul împreună, l-am depus și l-am câștigat. Iar ei, cei de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj-Napoca, împreună cu Primăria Reșița, vor face acest proiect privind strategia de dezvoltare a municipiului”, ne-a detaliat primarul Ioan Popa.

Pe urmele unor administrații publice care au găsit strategia câștigătoare

Obiectivul general al proiectului, spun reprezentanții UBB, vizează eficientizarea activității administrației publice locale a municipiului Reșița prin introducerea unui sistem informatic integrat și o planificare echilibrată a nevoilor, în vederea simplificării accesului cetățenilor la serviciile publice.

Rolul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și, implicit, al UBB în acest proiect este legat de elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană cu orizont de timp 2030 și oferirea cursurilor de formare pentru angajații administrației publice locale, astfel încât aceștia să fie pregătiți să se adapteze, să implementeze și să facă față noilor provocări administrative. Mai mult, parteneriatele și colaborările constante ale FSPAC cu reprezentanții unor universități internaționale de tradiție și cu asociațiile specialiștilor în administrație publică oferă viziunea complexă necesară realizării unor strategii publice actuale și adaptate celor mai recente tendințe internaționale în domeniu”, afirmă prof. univ. dr. Călin Hințea, decanul FSPAC.

Călin Hințea, fost consilier al primarului Emil Boc, subliniază că „specialiștii FSPAC au deja experiență în realizarea strategiilor administrative, ei fiind cei care au conceput strategia actuală de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, precum și a altor comunități locale și zone metropolitane.”

Expertiză „diversă și relevantă” pentru Reșița și Caraș-Severin

Referindu-se la această colaborare cu Primăria Reșița, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat: „Am spus că vom merge la Reșița nu doar cu practicile academice ale UBB, ci și cu experiența UBB (inclusiv specialiștii proprii) în relația bidirecțională cu dezvoltarea locală/regională. Acest proiect este un altfel de început – mă bucură implicarea și felicit echipa FSPAC -, urmând în curând și altele care să angajeze expertiza diversă și relevantă a UBB pentru Reșița și Caraș-Severin!”.

După cum se știe, UBB și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița au început luna trecută un parteneriat academic care va duce la înființarea Centrul Universitar UBB din Reșița, în locul UEMR.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite