Sub 250 de angajări lunar prin AJOFM, în prima jumătate a anului 2023. În Caraș-Severin sunt peste 2.000 de șomeri înregistrați

 

În primele șase luni ale anului în curs, 1.302 persoane au reușit să se angajeze prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Caraş-Severin. Rezultă o medie lunară de 216 angajări, în condițiile în care la finalul lunii iunie în județ erau înregistrați aproape 2.100 de șomeri.

 

„Ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării prevăzute de legislaţia în vigoare de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin, în prima jumătate a acestui an au fost încadrate în muncă 1.302  persoane. Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 iunie 2023, 542 au vârsta peste 45 de ani, 263 vârsta între 35 și 45 de ani, 256 au vârsta între 25 și 35 de ani, iar 241 sunt tineri sub 25 de ani. Din total număr persoane ocupate, 352 sunt tineri NEET. Numărul femeilor încadrate este de 567, iar al bărbaţilor de 735, ponderea din totalul persoanelor încadrate fiind de 43,55%, respectiv de 56,45%.”, transmit reprezentanții AJOFM Caraș-Severin.

 

În funcţie de rezidenţă, 705 persoane angajate în primele șase luni ale anului provin din mediul urban, iar 597 sunt din zona rurală. Pe de altă parte, nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale (486), gimnaziale (420), profesionale (188), 64 persoane fiind cu studii universitare.

 

Din numărul total de persoane încadrate în muncă prin intermediul AJOFM Caraş-Severin în prima jumătate a anului 2023, subliniază reprezentanții agenției, 428 – deci aproape o treime – fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. „Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Caraş-Severin. În acest an, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.450 persoane”, menționează Carla Goagă, consilier superior în cadrul AJOFM.

 

În prezent, în Caraș-Severin sunt disponibile prin intermediul agenției specializate doar 65 de locuri de muncă, respectiv 62 în Reșița și 3 în Caransebeș. Cele mai multe, câte 10, sunt pentru meseriile de confecționer, confecționer asamblor articole din textile, muncitor necalificat în industria confecțiilor și lucrător în benzinării. Detalii, AICI.

 

La sfârşitul lunii iunie 2023, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Caraş-Severin era de 2,31%, numărul total de şomeri fiind de 2.099 persoane. Din totalul şomerilor înregistraţi, 646 erau şomeri indemnizaţi, iar 1.453 – şomeri neindemnizaţi. „Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 22 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 11 persoane faţă de luna precedentă”, mai precizează Carla Goagă.

 

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Toate măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă sunt detaliate pe site-ul www.anofm.ro în secțiunile „Persoane fizice”/ „Persoane juridice”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available