Subteranul Reșiței. Locuitorii orașului au șansa să exploreze, alături de specialiști, galerii și puțuri de mină și tuneluri CFF

 

Asociația Speologică Exploratorii a început un nou proiect de identificare, explorare și inventarierea lucrărilor subterane de pe raza Reșiței: galerii de mină, puțuri miniere și tuneluri ale Căilor Ferate Forestiere (CFF). La activități sunt așteptați să participe reșițenii interesați de explorarea subteranului orașului.

 

Proiectul „Subteranul Reșiței”, inițiat de Asociația Speologică Exploratorii, se numără printre inițiativele care au obținut finanțare în cadrul evenimentului sportiv cu strângere de fonduri AlerGând la Pădure 2023, derulat de Fundația Comunitară Banatul Montan.

 

„În trecut, în Reșița și împrejurimi au existat numeroase prospecțiuni și exploatări de calcar și cărbune. Aceste lucrări miniere subterane sunt în prezent cunoscute foarte puțin de către comunitatea din Reșița. La aceste lucrări miniere se mai adaugă și tunelurile căilor ferate forestiere, acum părăsite. În cadrul proiectului, vom implica membrii comunității din Reșița în identificarea, explorarea și inventarierea acestor lucrări subterane”, explică președintele Asociației Speologice Exploratorii, Bogdan Bădescu. Persoanele interesate trebuie să știe că, înainte de demararea activităților în teren, le va fi asigurat instructajul necesar pentru parcurgerea mediilor artificiale subterane și utilizarea echipamentelor specifice (GPS) explorării mediului subteran artificial.

 

Obiectivele proiectului sunt: implicarea și instruirea a 30 de persoane în identificarea și parcurgerea galeriilor artificiale; identificarea tuturor galeriilor de mină, puțurilor miniere și tunelurilor CFF din UAT Reșița; realizarea unui inventar al minelor și tunelurilor din UAT Reșița.

 

„Vom realiza pentru prima dată un inventar și o bază de date completă al galeriilor și puțurilor de mină și tunelurilor CFF. De asemenea, vom realiza în GIS o hartă topografică a localizării acestor obiective subterane. Pe lângă cantitatea de informații obținută, vom obține implicarea comunității în aceste activități precum și dezvoltarea individual a capacității de parcurgere a acestor medii ostile. Astfel, la finalul proiectului, Reșița va deține un grup de oameni – cunoscători ai mediului subteran, un inventar al obiectivelor, o bază de date, o hartă topografică și imagini reprezentative din subteran ce vor fi mediatizate în comunitate”, spune Bogdan Bădescu.

 

Reșițenii care doresc să participe la activitățile din cadrul proiectului pot contacta organizatorii la numărul de telefon: 0721147774 sau prin email, la adresa: aser_ro@hotmail.com. Perioada de derulare a proiectului este 15 aprilie – 31 iulie 2024.

 

Sursă foto: Asociația Speologică Exploratorii

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available