Surprize, surprize, prin Băile Herculane! Unități hoteliere și de alimentație publică – sancționate de comisarii de la Protecția Consumatorilor

 

Echipe de control ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Caraș-Severin au organizat, ieri, 8 iulie, acțiuni de verificare a modului în care cinci operatori economici din stațiunea Băile Herculane, care își desfășoară activitatea în industria ospitalității și alimentație publică, respectă drepturile consumatorilor. În toate cele cinci cazuri a fost luată măsura opririi temporare a prestării serviciilor la unitățile depistate cu deficiențe!

 

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la inițiativa președintelui instituției, Claudiu Dolot, controlează în această perioadă a vacanțelor de vară spațiile de cazare și alimentație publică din zonele turistice, pentru a se asigura că operatorii economici respectă drepturile consumatorilor.

 

În urma acțiunilor de control desfășurate ieri în Băile Herculane, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 34.000 de lei, informează reprezentanții ANPC. De asemenea, au fost dispuse mai multe măsuri complementare: oprirea temporară a prestării serviciilor pentru două unități de tip fast-food care activau în Gara Băile Herculane; oprirea temporară a prestării serviciilor bucătăriei uneia dintre unitățile de cazare controlate, găsită neigienizată; oprirea temporară a prestării serviciilor pentru spațiile de cazare cu deficiențe până la remedierea acestora; oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consum a tuturor produselor alimentare găsite cu data durabilității minimale depășite.

 

Două exemple concrete de unități amendate, aflate pe surse de către resita.ro, ne-au fost confirmate de Issabele Videscu, comisar șef adjunct al CJPC. La terasa-restaurant din zona gării, aparținând firmei Vasy Versant SRL, bucătăria și magaziile erau neigienizate și s-a găsit, printre altele, carne tocată din resturi de ceafă congelată, care fuseseră „recuperate” din farfuriile clienților. S-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru bucătărie, retragerea de la comercializare a produselor expirate și s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei. Aceeași amendă a primit și SC SIND TOUR Trading SRL Băile Herculane, pentru deficiențele constatate la Hotelul Dacia: pe zona de alimentație publică – cârnați expirați și… 71 kg carne porc la care s-a schimbat starea termică din refrigerată în congelată și/sau cu data durabilității minimale depășite; la serviciile de cazare – camere care nu îndeplineau condițiile igienico-sanitare prevăzute de normele în vigoare. În acest caz, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor de cazare pentru cinci camere cu deficiențe, până la remedierea acestora. De asemenea, produsele alimentare expirate au fost retrase de la comercializare.

 

În ansamblu, potrivit unui comunicat de presă transmis de ANPC, abaterile constatate de comisarii CJPC Caraș-Severin la operatorii economici din Băile Herculane au fost următoarele: comercializarea unor produse alimentare cărora li s-a schimbat starea termică, din refrigerat în congelat; comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășite; folosirea ca spații de cazare a unor camere în care nu se respectau condițiile igienico-sanitare; folosirea unei bucătării și a unor magazii neigenizate; comercializarea unor produse alimentare depozitate în condiții neconforme, care nu respectau indicațiile producătorilor sau care erau ținute la temparatura mediului ambiant, fiind pline de insecte; nerespectarea condițiilor de lucru prescrise și declarate pentru preparatele de tip fast food; nerespectarea condițiilor igienico-sanitare pentru semipreparate de tip fast food; utilizarea pentru preparare a unor materii prime alterabile (diverse tipuri de carne) neetichetate, păstrate în frigidere neigienizate și preparate fără a se respecta condițiile igienico-sanitare.

 

„Verificările unităților de cazare și de alimentație publică vor continua, pentru că ne dorim ca turiștilor să li se asigure condițiile cele mai bune pentru a-și putea petrece în România o vacanță de excepție”, a declarat Claudiu Dolot, președintele ANPC.

 

 

Sursă foto Băile Herculane: FB Banatul Montan

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available