UPDATE. Suspendarea impusă Simonei Halep, redusă semnificativ de TAS!

 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunțat astăzi decizia în cazul Halep: suspendare redusă de la 4 ani la 9 luni, anunță principalele agenții de știri.

 

La un an și opt luni de când a jucat ultimul meci oficial de tenis, Simona Halep primește o veste fantastică de la Lausanne. Decizia din septembrie 2023 a Tribunalului Independent Sports Resolutions (ITIA) de la Londra a fost anulată de TAS. Astfel, suspendarea pe patru ani a fost redusă de magistrații instanței sportive din Lausanne la doar nouă luni. Decizia TAS este definitivă.

 

Suspendarea provizorie datând din octombrie 2022, deci de 17 luni, Simona Halep poate reveni imediat pe teren, ca urmare a deciziei anunțate astăzi de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

 

UPDATE – ora 18.50

„Simona se va retrage cu capul sus, nu pe ușa din dos”

 

După aflarea deciziei TAS, George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, a declarat pentru gsp.ro că după 6-9 luni Halep ar putea juca de la egal la egal cu jucătoarele din topul tenisului mondial:

„E o mare victorie pentru Simona, în condițiile în care ITIA se dusese acolo să ceară mărirea pedepsei. Eu am spus mereu de acel moment în care mi-a zis «George, îți spun cu mâna pe inimă, nu am luat nimic conștientă, ca să-mi îmbunătățesc performanțele!».

Am avut mereu încredere în ea. Acum i s-a luat o piatră de pe inimă. La cum o cunosc de ambițioasă, cred că în 6-9 luni va ajunge să se bată iar cu adversarele din top 10. Dar are nevoie de meciuri, de vreo 10 turnee, și să nu forțeze, din dorința de a reveni mai repede cât mai sus. Cel mai mult mă bucur că, atunci când va decide să pună capăt carierei, Simona o va face cu capul sus, nu pe ușa din dos, învinovățită că s-ar fi dopat cu bună știință”.

 

UPDATE – ora 20.00

Decizia TAS

 

TAS a emis următoarea decizie:

1. Apelul formulat de Simona Halep pe 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este admis și susținut parțial.

2. Apelul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) pe 14 decembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se respinge.

3. Decizia pronunțată pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.

4. Se constată că Simona Halep a încălcat regulile antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției, pe 29 august 2022.

5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.

6. S-a ținut cont de suspendarea provizorie executată de Simona Halep începând cu 7 octombrie 2022.

7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror trofee, titluri, puncte din clasament și premii în bani.

8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor în valoare de 1.000 de franci elvețieni, plătite de Simona Halep pentru apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) la apelul său, sume reținute de TAS.

9. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să-i plătească Simonei Halep o sumă de 20.000 de franci elvețieni, cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate pentru această procedură de arbitraj.

 

UPDATE – ora 20.25

Simona Halep: „Abia aștept să mă întorc în circuit”

 

Prima reacție a Simonei Halep după decizia TAS, informează gsp.ro, a fost obținută de Euronews: „De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea. Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit.

Aș dori să le mulțumesc avocaților mei, care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început, și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil. Abia aștept să mă întorc în circuit”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available