Polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au fost în mijlocul tinerilor aflați în tabăra de la Baziaș, unde au desfășurat o activitate informativ-preventivă în cadrul căreia au discutat despre riscurile și pericolele consumului de droguri, siguranța rutieră, despre ce presupune delicvența juvenilă și cum poate fi gestionată.
Scopul acestei activități, ca de fiecare dată, îl reprezintă crearea de comportamente responsabile și bine informate în rândul tinerilor, astfel încât aceștia să nu devină victime ale pericolelor la care se pot expune voluntar sau involuntar. În conformitate cu legea, minorii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani răspund penal într-o manieră diferenţiată.
Astfel, cei cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani răspund penal numai dacă, în urma unei expertize medico-legale de natura psihiatrică şi psihologică, se dovedeşte că au avut discernământ în momentul săvârşirii faptei. Discernămîntul constă în capacitatea autorului de a-şi da seama de faptele sale şi de consecinţele pe care le produce săvârşirea lor.
Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal fără a mai fi necesară dovedirea discernământului. În cazul săvârşirii unei infracţiuni, toţi minorii care răspund penal cad sub incidenţa legii penale, adică sunt sancţionaţi, dar în mod diferit faţă de adulţi. Copiilor care au comis fapte penale li se pot aplica măsuri educative neprivative de libertate şi măsuri educative privative de libertate.
În ceea ce privește riscurile consumului de droguri, informarea și conștientizarea se adresează întregii societăți și în mod special tinerilor, care pot deveni vulnerabili în fața acestui pericol.
Polițiștii cărășeni le aduc aminte copiilor câteva lucruri de care să țină seamă:
– drogurile nu vă rezolvă problemele, nu vă eliberează de greutăți, ci le complică;
– acestea sunt înșelătoare, nici nu vă dați seama cât de repede deveniți dependenți de ele;
– drogurile vă înstăinează de prieteni, familie, cunoscuți, conduc la pierderea încrederii celor din jur, la scăderea performanțelor școlare, a interesului pentru viață și pentru lucrurile frumoase specifice vârstei;
– ele duc la comportamente deviante și periculoase și implicit la excludere socială și marginalizare;
– drogurile vă pot fi oferite nu doar de necunoscuți, ci și de presupuși prieteni;
– stupefiantele devin o problemă care afectează întregul colectiv, nu doar pe cel care îl consumă;
– nu testa consumul de droguri, nici măcar de curiozitate, poți deveni dependent de ele;
– gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri;
– nu îți dovedești curajul sau bărbăția consumând droguri, învață să spui NU în situații care îți pun în pericol sănătatea;
– nu intra în relație cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atențiile” (doze gratuite, bani, obiecte etc.);
– dacă ai un prieten consumator de droguri, nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!