Vandalizată şi distrusă în anii 2000, Moara Concordia va fi reabilitată de voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat [FOTO]

 

Voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat revin în Caraş-Severin pentru a salva una din cele mai impunătoare mori de apă existente în Banat: Moara Concordia din Vrani. Construită între cele două războaie mondiale, naţionalizată în timpul regimului comunist şi privatizată după Revoluţia din 1989, moara a fost abandonată total în anii 2000 şi, ulterior, vandalizată şi distrusă.

 

Moara Concordia a fost ridicată în anii 1926-1927 cu banii strânși de sătenii din Vrani și a costat, la vremea respectivă, 3 milioane de lei, fiind una din cele mai moderne mori de apă din acea perioadă, inclusă în categoria morilor semi-industriale. „În 1926, aproape o sută de vrănenți s-au adunat la un loc și au hotărât să construiască pe râul Caraș o moară mare, pentru măcinat făină albă de grâu. Au pus mână de la mână banii cu greu câștigați – 3 milioane de lei – pentru a construi o moară fără pereche, capabilă să macine două vagoane de făină în 24 de ore. Au îmblânzit Carașul prin lucrări hidrotehnice ce uimesc și astăzi prin amploarea lor, pentru a capta apa râului și a pune în mișcare turbina. Cu mari eforturi, au adus instalații dintre cele mai moderne la acea oră, de la Heidelberg și Zürich. În doi ani, moara a fost funcțională și toată zona Oraviței, Aninei și chiar cei din Almăj veneau aici pentru a măcina făină albă de cea mai bună calitate”, relatează reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat care au iniţiat campania de salvare a morii de la Vrani.

 

 

După 1945, Moara Concordia a intrat în proprietatea statului comunist şi a continuat să funcţioneze la capacitate maximă. Privatizarea făcută în anii `90 a însemnat începutul sfârşitului pentru moara din Vrani. Aceasta a mai funcţionat doar o perioadă scurtă de timp, iar după 2000 a fost spartă, furată, vandalizată şi, fără o intervenție rapidă, riscă să intre definitiv în colaps. Primele intervenţii asupra morii vor fi realizate săptămâna aceasta, în perioada 4-6 august, misiunea voluntarilor mobilizaţi de Asociaţia Acasă în Banat nefiind una deloc uşoară. „După aproape o sută de ani de la înființare, vrănenți, orăvițeni, voluntari de pretutindeni, donatori, sponsori, administrație locală, ne adunăm din nou la Moara Concordia, de data asta pentru a salva ce a mai rămas de salvat. Se anunță un șantier foarte dificil, iar timpul avut la dispoziție, de numai trei zile, ne dă mari emoții. Vom decoperta tot acoperișul pentru a face reparații la șarpantă și de a reface învelitoarea. Vom face reparații acolo unde zidurile stau să cadă și vom pune în siguranță căile de acces. Ne vom ocupa nu doar de clădire, ci și de instalațiile hidrotehnice și de zona înconjurătoare, care pe timp de vară atrage sute de oameni la scăldat”.

 

 

Toți cei care doresc să se alăture, ca voluntari, cu donații sau sponsorizări, sunt bineveniți, transmit reprezentanţii Asociaţiei Acasă în Banat. Cei care doresc să facă donaţii în bani au la dispoziţie următoarele variante:

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801;

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801;

SWIFT/BIC: BTRLRO22;

Revolut: 0748918091;

PayPal: acasainbanat@gmail.com.

 

 

Sursă foto: Asociația „Acasă în Banat”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available