Țara Morilor de Apă. Încă o moară veche de o sută de ani din Banatul Montan va fi salvată de către voluntari [FOTO]

 

Voluntarii Asociației „Acasă în Banat” revin, sâmbătă, 13 noiembrie, în Caraș-Severin pentru a salva încă o moară, în cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”. De această dată, voluntarii vor ajunge în satul Feneș, comuna Armeniș.

 

Moara Ponorenilor din Feneș – una dintre cele patru care se mai păstrează în satul de la poalele Munților Țarcu, nefuncționale toate – va fi reabilitată sâmbătă, 13 noiembrie, la acțiune fiind așteptați toți cei care doresc să dea o mână de ajutor la lucrările de reparații.

 

„Moara este amplasată în zona centrală a satului și a funcționat până în urmă cu circa 12 ani. Poartă numele familiei care avea grijă de ea și cel mai probabil are o vechime de aproape o sută de ani. În sat mai supraviețuiesc alte trei mori de apă, dar, din păcate, niciuna nu este funcțională. Noi credem că prin această acțiune putem pune umărul pentru ca satul Feneș și comuna Armeniș să devină destinații mai atractive pentru turiști, iar localnicii să macine din nou la moara de apă, pentru calitățile deosebite ale făinii, apreciate de toate generațiile și iubite de turiști”, spun inițiatorii proiectului „Țara Morilor de Apă”, Asociația „Acasă în Banat”.

 

Voluntarii își propun să schimbe acoperișul morii, să repare pereții, să sape canalul de aducțiune și, la final, să dea drumul la apă și, astfel, moara să poată fi pusă în funcțiune.

 

Acțiunea de la Feneș este ultima organizată în acest an în cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”.

 

 

Sursă foto: Asociația Acasă în Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available