Actualitate
Taragotul de aur al Banatului, Luca Novac, s-a stins la 79 de ani

Instrumentist de muzică populară emblematic pentru Banat, cărășeanul Luca Novac a încetat din viață astăzi, 15 februarie, la vârsta de 79 de ani.
Grav bolnav, Luca Novac s-a stins în această dimineață, în locuința sa din Timișoara, a anunțat realizatoarea emisiunii de folclor de la Radio Timișoara, Daniela Băcilă, scrie pressalert.ro.
Născut într-o familie de muzicieni, la 15 septembrie 1941, în satul Var, comuna Obreja, Luca Novac a început să cânte încă din copilărie la fluier, apoi la clarinet şi saxofon. Datorită calităţilor sale native a urcat repede pe scara valorică a artiştilor. Mai întâi şi-a uimit colegii de breaslă din zona Văii Bistrei, apoi din întreg Banatul, iar la 16 ani, în 1957, a fost laureat al Concursului Naţional de Muzică Instrumentală de la Hunedoara. În anul 1959 a cucerit acelaşi loc I, la Bucureşti, interpretând doine şi jocuri bănăţene la saxofon. În perioada anilor 1960 era deja aliniat virtuozilor instrumentişti de talie naţională precum Viorel Bălan, Petrică Vasile – Cap de cal, trompetistul Sandu Florea.
La sugestia lui Nicolae Perescu, dirijorul orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, tânărul Luca Novac a început să cânte la torogoată de care a ajuns să nu se mai despartă vreodată şi care a i-a adus faima în lume. Următoarele concursuri i-au adus premii din această ipostază, apoi imprimări la Radio Timişoara si angajarea la formaţia profesionistă din Caransebeş, care între timp îşi schimbase numele în „Doina Banatului”.
Din anul 1970, odată cu restructurarea formaţiilor profesioniste, Luca Novac a devenit angajatul Ansamblului „Banatul” din Timişoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.
Sursă: pressalert.ro
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Caterincă pă bune, rele și lovele4 săptămâni în urmă
Primul vaccin anticovid, inventat de un medic din Caraș-Severin?
- Educație4 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Administrație4 săptămâni în urmă
Parcările inteligente din Reșița nu vor fi toate cu plată. „Vom face în anumite zone o parcare galbenă, unde vei putea lăsa mașina cel mult 30 de minute”
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Reșița prinde (tot mai multă) culoare. Artistul plastic Marian Truțulescu, din nou la înălțime [FOTO]