Tarifele lui Trump, plafonarea României și iluzia stabilității

 

Trăim într-o lume în care echilibrul economic devine tot mai mult o iluzie între crize amânate și politici care, în loc să tempereze dezechilibrele, le agravează. Tabelul economic al săptămânii 1–7 martie 2025, realizat de Florin Pogonaru (Asociația Oamenilor de Afaceri din România – AOAR), ne oferă imaginea unei Românii care pășește pe sârmă: aparent stabilă, dar profund vulnerabilă în fața unui val global care se pregătește să lovească.

 

Rata șomajului rămâne constantă, în jur de 5,6%. Nimic spectaculos, dar și nimic promițător. E o stagnare care pare convenabilă în statistici, dar care nu reflectă realitatea unui mediu economic unde locurile de muncă decente se lasă tot mai greu găsite, iar emigrarea rămâne pentru mulți singura soluție.

 

Mai grav este semnalul discret, dar clar, venit din industrie: prețurile producției au început să crească. Ne amăgim poate că este doar o revenire ciclică, dar într-un climat global instabil, această tendință poate reaprinde focul inflației.

 

În plan intern, Ministerul Muncii vine cu un proiect de sprijin pentru familii – 30 de proiecte finanțate anual până în 2029. Dar când suma maximă alocată pe proiect este de 150.000 de lei, impactul pare mai degrabă simbolic. Este genul de măsură care arată grijă, dar nu rezolvă nimic structural.

 

Adevăratul cutremur vine însă dinspre SUA. Reapariția lui Trump în prim-planul politicii americane readuce și politica tarifelor vamale punitive. Piețele au reacționat imediat: S&P 500 a căzut cu 10% în două zile, iar riscul de recesiune în SUA a fost ridicat oficial la 60%. România, dependentă masiv de exporturi, în special din industria auto, riscă să piardă 0,4% din PIB. Pare puțin? Gândiți-vă că o bună parte a economiei funcționează deja la limită, între incertitudine și lipsă de investiții.

 

Paradoxul e că, în loc să fim mai autonomi, suntem mai vulnerabili ca oricând. Economia noastră, aparent protejată de apartenența la UE, este în fapt o frunză în furtuna unei globalizări care se retrage. În aceste condiții, devine esențial nu doar să reacționăm, ci să regândim: ce vrem de fapt de la modelul nostru economic?

 

România are nevoie de un proiect serios, realist și asumat, nu doar de statistici liniștitoare. Stabilitatea e o stare temporară – și atunci când vine la pachet cu stagnare, e doar preludiul unei crize.

 

Analiza economică este realizată în cadrul Proiectului „+CAP – Capacitarea CNS Cartel ALFA pentru îmbunătățirea și modernizarea dialogului social la toate nivelurile”, Cod SMIS 311262, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus (FSE+) prin Programul Operațional Educație și Ocupare 2021-2027.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available