Astăzi, 6 decembrie, este prima zi în care elevii și preșcolarii ar urma să folosească testele rapide antigen pe bază de salivă, pentru depistarea cazurilor de infecție cu coronavirus.
În Caraș-Severin, potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), opțiunile unităților de învățământ adoptate în consiliile de administrație au înclinat categoric pentru testarea acasă a elevilor. În această situație se află 394, deci aproximativ 98%, dintre cele 403 de școli și grădinițe din județ.
În doar patru cazuri testarea noninvazivă cu probe de salivă se va efectua exclusiv la școală ori grădiniță – Liceul Tehnologic „Max Ausnit” Caransebeș, Școala Profesională Specială Bocșa, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Christiana” Bocșa și Grădinița „Sf. Ursula” Caransebeș. În alte cinci unități de învățământ, testarea se va face în sistem mixt – Seminarul Teologic „Ioan Popasu” Caransebeș, Școala Profesională Specială Reșița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Aurora” Reșița, Școala Gimnazială Petroșnița și Grădinița „Licuricii” Moldova Nouă.
Elevii și preșcolarii vor folosi teste rapide de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi. Marți, 7 decembrie, vor fi centralizate cazurile cu rezultat pozitiv după prima testare, precizează Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al ISJ. În Caraș-Severin au fost distribuite, într-o primă tranșă, 81.300 de kituri de teste pe bază de salivă plus rezerve. „În total, 82.400 pentru cei 35.589 de elevi și preșcolari”, informează reprezentantul Inspectoratului Școlar.
În cazul în care un test rapid cu salivă este pozitiv, acesta ar trebui urmat de o testare RT-PCR, pentru care autoritățile nu au asigurat însă fondurile necesare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că testarea elevilor cu kiturile distribuite în școli nu este obligatorie, dar a adăugat că mizează pe responsabilitatea părinților ca aceștia să susțină implementarea procedurii care ar limita răspândirea coronavirusului în comunitățile locale.
Sursă foto: libertatea.ro