Terenuri agricole lăsate pârloagă. Jumătate din suprafaţa arabilă a judeţului Caraş-Severin a rămas nelucrată în 2021

 

Judeţul Caraş-Severin este acoperit în proporţie de aproape 50% cu suprafeţe agricole – 387.100 hectare – din care aproximativ 130.000 de hectare reprezintă terenuri arabile. La fel ca în ultimii ani, şi în 2021 acestea au rămas în mare parte nelucrate.

 

În Caraş-Severin, anul acesta a fost cultivată doar o suprafaţă de aproximativ 60.000 de de hectare de teren arabil, din totalul de aproape 130.000 de hectare. Din datele prezentate de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Caraș-Severin într-un raport privind activitatea în primele şapte luni ale anului reiese faptul că ponderea cea mai mare din cadrul culturilor agricole – peste 50% – o reprezintă cerealele pentru boabe, respectiv porumbul, cultivat pe o suprafaţă de aproape 21.000 de hectare, şi grâul – aproape 12.500 de hectare. Peste 15.800 de hectare au fost cultivate cu plante uleioase: rapiţă, floarea soarelui şi soia, în timp ce culturile de cartofi ocupă mai puţin de 5.000 de hectare. De asemenea, mai sunt culturi mici de orz, legume sau triticale de toamnă. „Cartofii de toamnă şi legumele de câmp  predomină  în  exploatațiile agricole individuale, unde în majoritate sunt cultivate pentru consumul propriu, dar sunt anumite cantităţi care sunt dirijate pentru valorificare pe piaţă”, explică directorul executiv al DAJ Caraş-Severin, Liviu Munteanu.

 

Nici în ceea ce priveşte pomicultura, lucrurile nu stau mai bine în Caraş-Severin, mai puţin de jumătate din suprafaţa agricolă de livezi şi pepiniere pomicole fiind roditoare. „Trebuie să remarcăm faptul că din total patrimoniu pomicol de 11.308 de hectare, 4.384 hectare reprezintă livezile pe rod, restul sunt livezi în declin, livezi nou plantate şi livezi tinere neintrate pe rod”, prcizează Liviu Munteanu.

 

Pe lângă terenuri arabile şi livezi şi pepiniere pomicole, suprafaţa agricolă a judeţului Caraş-Severin mai conţine vii şi pepiniere viticole – pe o suprafaţă de 784 de hectare, din care 634 de hectare sunt vii pe rod, iar restul, vii tinere neintrate pe rod și teren în pregătire pentru plantații viticole; fâneţe şi păşuni – aproximativ 245.000 de hectare.

 

Sursa foto: Libertatea

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite