Tot mai multe unități de învățământ din Caraș-Severin trec pe scenariul galben. Încă 36, din 15 martie

30 de unități de învățământ din Caraș-Severin vor trece, din 15 martie, din scenariul verde în cel galben după ce rata de infectare în localitățile în care acestea se află a crescut în ultimele două săptămâni. Totodată, a crescut numărul claselor la care au fost suspendate cursurile față în față ca urmare a confirmării unor cazuri de COVID-19. Pe de altă parte, a scăzut numărul unităților de învățământ aflate în scenariul roșu.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și Direcția de Sănătate Publică au avizat, astăzi, scenariile după care vor funcționa săptămâna viitoare unitățile de învățământ din Caraș-Severin, conform ratei de incidență pe localități a cazurilor confirmate de COVID-19. „În scenariul verde vor fi 221 de unități de învățământ, în scenariul galben, 178, iar în scenariul roșu, zece. Propunerea acestor scenarii este fundamentată pe informarea Direcției de Sănătate Publică cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, precum şi în funcție de infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ioan Chiosa.

Comparativ cu săptămâna trecută, numărul unităților de învățământ în care toți elevii merg fizic la școală (scenariul verde) este în scădere, odată cu depășirea pragului de 1 caz la 1.000 de locuitori în zece localități: orașul Oțelu Roșu și comunele Constantin Daicoviciu, Dognecea, Iablanița, Mehadia, Răcășdia, Sacu, Sichevița, Socol și Târnova. Numărul total al unităților de învățământ care trec, din 15 martie, din scenariul verde în cel galben este 30. În ceea ce privește unitățile de învățământ din localitățile urbane ale județului, toate sunt în scenariul galben, cu excepția celor din orașul Anina, care sunt în scenariul verde.

Pe de altă parte, șase unități de învățământ, toate de pe raza comunei Doclin, ies din scenariul roșu. În acest scenariu sunt unitățile de învățământ din Copăcele, Slatina Timiș, Vărădia și Zorlențu Mare, dar și nouă clase din șapte unități de învățământ unde au fost suspendate cursurile ca urmare a depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau al cadrelor didactice. Potrivit datelor furnizate de ISJ Caraș-Severin, cele mai multe cazuri de acest gen sunt în municipiul Reșița: Colegiul Național „Traian Lalescu” – clasa a IV-a A, un elev confirmat și anul III/B de la școala postliceală, ca urmare a confirmării cu COVID-19 a unui asistent medical generalist; Școala Gimnazială Nr. 9 din Reșița – clasa a VIII-a A, un elev a fost confirmat și alți cinci prezintă simptome, și Școala Gimnazială Nr. 2 – clasa a III-a A, cadru didactic confirmat. În Oțelu Roșu au fost suspendate cursurile la două clase: clasa a X-a Matematică-Informatică de la Liceul Bănățean, unde sunt doi elevi confirmați cu COVID-19, și la clasa a VI-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3, cu doi elevi confirmați, iar în Anina, la clasa a IV-a de Școala Gimnazială Nr. 2 Steirdorf, structură a Liceului „Mathias Hammer”, cu cadru didactic confirmat pozitiv. De asemenea, la școala din Slatina-Timiș, aflată în scenariul roșu, care presupune prezența fizică a elevilor din ciclul primar, au fost suspendate cursurile la clasa pregătitoare (cadru didactic în izolare) și la clasa a IV-a (cadru didactic confirmat cu COVID-19).

Potrivit legislației în vigoare, suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar se dispune în următoarele situaţii:

a) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învăţământ preşcolar sau clasă de învăţământ primar. În această situaţie se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia. Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării Direcției de Sănătate Publică dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor.

c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available