După ce a trecut, în ultimii doi ani, printr-un amplu proces de restaurare, una dintre clădirile emblematice ale Reșiței de altădată – Școala Pittner – a fost inaugurată, aseară, în prezența unui public numeros.
Municipiul Reșița are un Centru expozițional și de evenimente la standarde moderne, amenajat într-o clădire monument istoric. Este vorba despre imobilul de pe strada Furnalelor nr. 13, din Centrul Istoric al Reșiței Montane (Muncitoresc), unde a funcționat, în urmă cu un secol, școala privată a dascălului August Pittner și care a ajuns, după naționalizarea din 1948, în proprietatea statului, fiind transformată în locuințe sociale. După 1989, imobilul a ajuns în stare avansată de degradare și a fost salvat, în ultimul moment, printr-un proiect în valoare de peste 1.000.000 de euro, accesat de Primăria Reșița și finanțat de Ministerul Culturii – Programul RoCultura, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.
„Această clădire are peste 150 de ani. Ea a fost locuită de către dascălul August Pittner, iar la parter a fost o școală normală unde el a predat. August Pittner a fost o figură emblematică a Reșiței, a fost dedicat acestui oraș și locuitorilor lui și din respect față de el, din respect față de istoria aceasta și dintr-o provocare care ni s-a lansat, aceea de a salva în secolul XXI o casă de pământ, cum este aceasta, am realizat acest proiect pe care nimeni nu credea că vom reuși să-l ducem la bun sfârșit”, a spus, cu prilejul inaugurării Centrului expozițional și de evenimente Școala Pittner, arhitectul Ioana Mihăiescu, unul dintre specialiștii care au muncit la restaurarea imobilului.
Proiectul a fost unul extrem de ambițios, având în vedere, mai ales, starea deplorabilă a imobilului care, practic, risca în orice moment să se prăbușească. „Este o lucrare în care, vă spun sincer, nu am crezut. Când am venit aici prima dată, am găsit o familie de romi, geamurile erau sparte, ploua prin acoperiș. Clădirea era extrem de deteriorată și eu am zis că această clădire nu mai poate fi salvată, trebuie demolată. Specialiștii au spus că se poate, au făcut proiectul, au început lucrările și, acum, suntem aici: avem această clădire care arată extraordinar”, a mărturisit primarul Ioan Popa. Cele spuse de edil au fost susținute de specialiștii care au realizat proiectul. „A fost într-adevăr un proiect greu, având în vedere stadiul în care se afla clădirea, foarte puțină lume a crezut că putem să o salvăm, dar am ajuns la momentul acesta datorită colaborării cu consultanții, cu echipa primăriei, cu constructorul. A fost dificil pe partea de execuție, a fost nevoie de materiale speciale pentru clădiri istorice. M-am emoționat când am văzut rezultatul final, știind cum era înainte. Prima dată când am venit, o parte din planșeul de la etaj nu mai exista, totul era foarte, foarte degradat”, a spus Marius Mozoru, din echipa de proiectare. „Nici membrii comisiei zonale de monumente, unde am mers să obținem avizele, nu au crezut că vom reuși. Au rămas uimiți că noi am găsit soluții să salvăm această casă păstrând zidăria de cărămidă arsă și nearsă și grinzile de lemn care o armează. Când am venit noi aici, nu mai era nimic în holul central, scara fusese arsă, pusă pe foc de către locatari, planșeele de lemn nu existau”, a subliniat, la rândul ei, Ioana Mihăiescu.
Lucrările efective de restaurare a Școlii Pittner au demarat în ianuarie 2023 și, acum, au ajuns la final, imobilul urmând să găzduiască activități și evenimente culturale. „Va fi un spațiu viu, plin de oameni de toate vârstele. Am mutat Biblioteca Municipală aici, vom avea foarte multe evenimente, vrem să facem și un festival de film, cu o primă ediție dedicată Reșiței”, a declarat Alina Săftulescu, de la Biroul Comunicare al Primăriei Reșița.
Sursă foto: Mihele Bogdan Andrei și resita.ro