Transport şcolar verde. Ministerul Mediului pune la bătaie 300.000.000 de lei pentru microbuze electrice

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat un program destinat achiziției de microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, care vor fi utilizate în transportul școlar al elevilor. La acest program pot să aplice consiliile județene și sectoarele municipiului București.

 

Judeţul Caraş-Severin, care are o populaţie şcolară de aproximativ 36.000 de elevi și preșcolari, ar putea beneficia de o finanţare de 7.000.000 de lei în cadrul Programului Microbuze electrice pentru transportul elevilor, lansat ieri, 24 august, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Programul, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, are un buget total de 300.000.000 de lei, iar finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale (UAT) din care face parte solicitantul, după cum urmează: pentru UAT cu un număr de elevi mai mic de 40.000 – maximum 7.000.000 de lei;  UAT cu un număr de elevi între 40.001 şi 60.000 – maximum 15.000.000 de lei; UAT cu mai mulţi de 60.000 de elevi – maximum 25.000.000 de lei.

 

Prin acest program se finanțează achiziționarea microbuzelor electrice, hibride și a celor alimentate cu cu gaz natural comprimat, achiziționarea stațiilor de reîncărcare a microbuzelor, cheltuielile cu consultanța pentru implementarea proiectului, în limita a 1% din totalul sumei aferente achiziției microbuzelor și stațiilor solicitate. Achiziționarea stațiilor de reîncărcare este permisă în limita unei stații de reîncărcare/microbuz achiziționat. „Este eligibil proiectul care cuprinde microbuze electrice cu autonomie de minimum 200 km, microbuze hibrid plug-in cu o autonomie de minimum 50 km exclusiv pe putere electrică; microbuze care dețin omologarea CE de tip şi Cartea de identitate a vehicului (CIV) eliberată de Registrul Auto Român, în conformitate cu procedurile administrative specifice. De asemenea, microbuzele achiziționate trebuie să fie noi şi să întrunească cerinţele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă”, transmite Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 

Programul va începe efectiv pe 8 septembrie, dată până la care consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Programul va fi deschis timp de două luni, între 8 septembrie şi 8 noiembrie.

 

„Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor este unul dintre programele finanțate de minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Ne încadrăm și cu acest program în tendința europeană privind mobilitatea durabilă. Acest program vine în completarea programului Rabla Clasic, în completarea programului Rabla Plus și, mai nou, Rabla local. Practic, va asigura transportul elevilor spre școală și înapoi către locuințele lor, urmărind să schimbe comunitățile noastre în comunități din ce în ce mai verzi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

 

 

Sursă foto: Ministerul Mediului

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available