Transporturi penale de material lemnos, interceptate de polițiști din Bozovici și Moldova Nouă

 

Trei infracțiuni constate, peste 100 de metri cubi de material lemnos confiscați și aplicarea de sancțiuni contravenționale de 18.000 de lei este bilanțul acțiunilor pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice organizate săptămâna trecută de polițiștii cărășeni.

 

În perioada 20-25 februarie, polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiști de la polițiile municipale și orășenești și secțiile de poliție rurală, polițiști rutieri și specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Timișoara au desfășurat acțiuni pe linia verificării modului de respectare a legislației privind circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos.

 

Au fost efectuate 44 de controale, 37 pe drumuri publice și trei pe drumuri forestiere, în cadrul cărora au fost verificate 64 de mijloace de transport material lemnos. Alte trei controale s-au efectuat la depozite de material lemnos, două din zona Caransebeș și unul din zona Oțelu Roșu, totodată fiind verificată și o exploatare forestieră.

 

 

În urma verificărilor au fost constatate trei infracțiuni prevăzute de Codul Silvic și 20 de contravenții, pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 18.000 lei, conform Legii nr.171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Ca măsură complementară au fost confiscați 100,82 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 25.000 lei, din care 99,20 metri cubi lemn de foc și 1,62 metri cubi cherestea. De asemenea, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, „în urma constatării a două infracțiuni de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente de transport prevăzute de lege au fost indisponibilizate un ansamblu de vehicule format din cap tractor și semiremorcă, și o remorcă, precum și volumul total de 43,49 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 10.000 de lei”.

 

Cazurile penale de transport de materiale lemnoase au fost surprinse de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Bozovici și cei ai Poliției Orașului Moldova Nouă.

 

Astfel, în 22 februarie, polițiștii au oprit pentru control, la intersecția DN 57B cu DJ 571B, un ansamblu de vehicule format din cap tractor și semiremorcă, ce transporta 26,85 metri cubi de material lemnos din specia fag fără a avea aviz de însoțire valabil, „întrucât transportatorul nu ar fi pornit transportul în aplicația SUMAL 2.0, de la locul de emitere, prin apăsarea butonului Start Transport”, spun oamenii legii. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar autovehiculul și materialul lemnos au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.

 

O zi mai târziu, în 23 februarie, polițiști din Moldova Nouă au oprit pe strada 1 Decembrie din oraș un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și o remorcă în care erau transportați peste 16 metri cubi de material lemnos fără documente de proveniență legală. Din verificări s-a mai stabilit că din cele 30 de bucăți de material lemnos transportate, 29 erau din altă specie decât cea înscrisă în avizul de însoțire. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, iar materialul lemnos și remorca au fost indisponibilizate.

 

 

Sursă foto: IPJ Caraș-Severin

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available