În Caraș-Severin vor fi funcționale trei centre de evaluare pentru COVID-19. Bolnavii infectați cu coronavirus se pot prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.
Centrele de evaluare ambulatorie au fost amenajate în cele trei spitale din Caraș-Severin în care sunt tratați pacienți diagnosticați cu COVID-19 – Spitalul Județean de Urgență Reșița, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Spitalul Orășenesc Oravița. Programul de funcționare al Centrului de evaluare COVID-19 de la spitalul din Reşiţa (Staționar 1) este zilnic, 24 de ore din 24, iar al centrelor din Caransebeş şi Oraviţa, zilnic, în intervalul orar 08.00-20.00.
Înființarea acestor centre, reglementată printr-o Hotărâre de Guvern adoptată joi, 13 ianuarie, are drept scop reducera presiunea de pe spitale, unde ar urma să ajungă numai pacienții cu forme grave ale COVID-19.
„Am aprobat o hotărâre de guvern prin care vor lua ființă centrele de diagnostic și tratament la nivelul spitalelor, pe întreg cuprinsul țării. Avem și o cifră: peste 230. Toate aceste centre vor deveni funcționale și sperăm să o facă cât mai repede și, în funcție de implicarea tuturor factorilor de răspundere, ele să fie cât mai eficiente posibil. Practic, ne găsim în ansamblul de măsuri care a fost gândit la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să putem să sporim capacitatea noastră de tratament în cazul infecțiilor de COVID-19 și, totodată, să desfășurăm această activitate prin care să ne focalizăm atenția pe tratarea pacienților care suferă, din păcate, de alte probleme medicale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit regulilor stabilite de Ministerul Sănătății, la centrul de evaluare ambulatorie se pot prezenta doar persoanele care au rezultat pozitiv la test antigen rapid sau RT-PCR, fără a fi necesar un bilet de trimitere. În centru, pacientul va fi supus unei evaluări clinice: simptome, evaluare puls arterial, saturația oxigenului în sânge, tensiune arterială, temperatură, greutate; identificarea factorilor de risc – boli cardiovasculare; diabet zaharat tip 1 și 2; obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; hepatopatii cronice; imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; vârsta peste 65 de ani; copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate. De asemenea, dacă este cazul, vor fi evaluate antecedentele personale patologice sau medicația pacientului și vor fi efectuate analize și radiografii pentru a stabili afectarea pulmonară.
În urma evaluării în ambulatoriu, pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare sau medii COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu – zece zile pentru persoanele nevaccinate și șapte zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile – și tratați și monitorizați prin intermediul medicului de familie. Dacă apar următoarele simptome: febră înaltă persistentă mai mult de cinci zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă intensă sau care se accentuează; saturația oxigenului mai mică de 94% la pacient fără afectări respiratorii anterioare COVID-19; dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente; dureri toracice la inspirul profund; astenie marcată; mialgii intense – pacienții trebuie să sune la 112 pentru a fi îndrumați din nou către centrul de evaluare, în vederea internării sau schimbării tratamentului.