La Oravița au demarat lucrările de restaurare a încă unei clădiri monument istoric – Casa Tineretului, fosta școală de fete „Regina Maria”. La finalizarea investiției de circa un milion de euro, realizată din fonduri europene, aici își vor putea desfășura cursurile elevii de ciclul primar din partea de sus a orașului.
Primăria Oravița a demarat acest proiect în 2018, contractul de finanțare a fost semnat în 2020, iar lucrările de reabilitare a clădirii urmează să se finalizeze în prima parte a anului 2023. Potrivit primarului Dumitru Ursu, proiectul răspunde, printre altele, nevoii de reorganizare a activității didactice din cadrul Liceului Teoretic „General Dragalina”, ai cărui elevi din clasele I-IV vor fi relocați în clădirea monument istoric: „Au început lucrările de restaurare a clădirii Casei Tineretului, fostul Gimnaziu de fete «Regina Maria» cu destinația desfășurării cursurilor pentru elevii ciclului primar ai Liceului Teoretic «General Dragalina», fiind un proiect ce răspunde nevoii de reorganizare a activității didactice la liceul orăvițean. Pentru elevii ciclului primar, desfășurarea cursurilor într-o clădire nouă, cu spațiu de joacă special amenajat și adaptat particularităților de vârstă ale acestora, fără a mai fi nevoiți să împartă mediul școlar cu liceenii, reprezintă o soluție benefică și necesară. Pentru elevii ciclului liceal, mutarea celor mici într-o altă locație înseamnă un prim pas spre înființarea de noi spații destinate bunului mers al activitătii”.
Pentru orăvițeni, existența unei clădiri de sine stătătoare destinate copiilor din partea de sus a orașului ar însemna, spune primarul Dumitru Ursu, „o reînființare a Școlii cu clasele I-VIII nr. 2, una dintre cele mai valoroase unități de învățământ orăvițene din trecut, dispărute în 2006, odată cu arondarea acesteia și mutarea elevilor ciclului primar și gimnazial în clădirea liceului. Restaurarea Casei Tineretului este o dovadă că pentru administrația publică locală școlile orăvițene au rămas o prioritate, continuând să investim în baza materială a prestigiosului liceu orăvițean, așa cum am făcut-o și prin reabilitarea, dotarea și modernizarea sălii de sport, a terenului de sport, a bibliotecii liceului, a sălii de festivități și a laboratorului de informatică”.
Proiectul a fost demarat în iunie 2018, iar în luna mai 2020 a fost semnat Contractul de finanțare nr. 5430/12.05.2020, valoarea totală a proiectului fiind de 4.522.690 de lei. Acesta face parte dintr-un proiect mai vast, ce are în vedere reabilitarea unui ansamblu urban (Ansamblul Urban Oravița), care mai include și amenajarea Muzeului „Adam Neamțu”, dar și a unui Muzeu al Speologiei.