30 de elevi și 13 angajați din 20 de unități de învățământ din Caraș-Severin sunt, în prezent, confirmați cu COVID-19, însă, potrivit noilor reglementări stabilite prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, nicio clasă nu va avea cursurile față în față suspendate.
Ministerul Educației și cel al Sănătății au schimbat regulile după care își desfășoară activitatea grădinițele, școlile primare și gimnaziale și liceele începând cu semestrul al doilea.
De luni, 17 ianuarie, scenariile de funcționare la nivel de unitate de învățământ nu vor mai ține cont de rata de vaccinare a angajaților și nici de incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 înregistrată pe plan local, ci de gradul de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților infectați cu coronavirus.
Astfel, în județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mică de 75%, cursurile se desfășoară cu prezență fizică, urmând ca dacă această rată crește peste 75%, cursurile să se mute în online în toate unitățile de învățământ din județul respectiv – prevede Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății publicat astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit aceluiași document, reluarea cursurilor cu prezență fizică se va face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%.
În momentul de față, în niciun județ din țară nu sunt ocupate 75% din paturile pentru COVID-19, astfel încât, luni, 17 ianuarie, toate unitățile de învățământ vor fi în scenariul verde – cursuri cu prezența fizică.
O altă modificare importantă adusă prin Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se referă la suspendarea cursurilor față în față în situația confirmării unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau al preșcolarilor. Astfel, o clasă de elevi sau o grupă de grădiniță nu vor mai trece în online la confirmarea unui caz, ci atunci când se confirmă trei cazuri în interval de șapte zile. Suspendarea cursurilor cu prezență fizică durează zece zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treilea caz. Pe de altă parte, se menține prevederea potrivit căriea o unitate de învățământ trece în online integral când 50% dintre clase sau grupe au activitatea fizică suspendată.
Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean, în Caraș-Severin sunt confirmate, la această dată, 43 de cazuri de infecție cu coronavirus – 30 de elevi și 13 angajați – în 20 de unități de învățământ: Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița; Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa; Școala Gimnazială „Marius Șandru” Reșița; Colegiul Național „Diaconovici Tietz” Reșița; Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița; Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș; Colegiul Național „Traian Doda” Caransebeș; Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeș; Liceul Bănățean Oțelu Roșu; Școala Gimnazială Nr. 1 Oțelu Roșu; Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița; Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă; Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa; Liceul „Mathias Hammer” Anina; Şcoala Gimnazială Nr. 2 Steierdorf; Școala Gimnazială Măru; Școala Gimnazială „Ioan Ciucurel” Șoșdea; Şcoala Gimnazială Zăvoi; Școala Gimnazială „Mihai Novac” Sasca Montană și Școala Gimnazială „Pavel Bordan” Grădinari. În total sunt 27 de clase în care au fost depistați elevi infectați cu COVID-19, însă în niciuna nu se înregistrează trei cazuri, astfel încât de luni, 17 ianuarie, acestea ]și vor desfășura activitatea în format fizic.