Trei zile de foc în Caraș-Severin. Pompierii au intervenit la peste 200 de incendii de vegetație uscată care au afectat 6.700 de hectare

 

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Semenic a prezentat bilanțul incendiilor de vegetație uscată care au făcut ravagii, în ultimele zile, în Caraș-Severin.

 

În numai trei zile, în perioada 08 – 10 martie, pompierii militari cărășeni, împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență și angajații ocoalelor silvice, au acționat pentru stingerea unui număr de 218 incendii, în urma cărora au fost afectate peste 6.700 ha de vegetație uscată, din care 1.670 de hectare reprezintă fond forestier administrat de Direcția Silvică.

 

Potrivit bilanțului prezentat de ISU Semenic, cele mai afectate zone, cu cele mai mari suprafețe distruse de flăcări, sunt Cornereva (Dolina, Poiana Lungă, Cheile Bedinei – Parcul Național Domogled-Valea Cernei – 1.400 de hectare; Cornea; 677 hectare; Lupac – 474 hectare; Lăpușnicel (Pârvova) – 453 hectare; Bucoșnița (Goleț) – 420 hectare; Armeniș – 390 hectare; Domașnea – 330 hectare; Teregova (Lac Poiana Ruscă) – 288 hectare; Sichevița – 279 hectare; Băuțar (Bucova) – 275 hectare. În total, au fost înregistrate incendii de vegetație uscată pe raza a 48 din cele 77 de unități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin.

 

„Principala cauză de producere a acestor incendii rămâne folosirea focului deschis în spații deschise, cu scopul de a curăța terenurile de vegetația uscată, însă această practică este foarte periculoasă care, în condiții de vânt și temperaturi ridicate, reprezintă un pericol real pentru viața oamenilor, bunurile acestora, precum și pentru mediul înconjurător”, a declarat inspectorul șef al ISU Semenic, Ionel Tilca. În acest sens, inspectorii din cadrul ISU Semenic, împreună cu echipaje formate din jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră, au desfășurat acțiuni de recunoaștere și control în teren în vederea depistării și sancționării persoanelor care incendiază intenționat terenurile. „Pentru a preveni și pentru a limita acest tip de situații de urgență, inspectorii noștri au aplicat nouă amenzi contravenționale, în valoare totală de 22.500 de lei pentru incendierea intenționată a vegetației uscate”, a precizat Ionel Tilca.

 

Reprezentanții ISU Semenic reamintesc faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available