Triunghiul finalizării unei investiții de 149 milioane de euro: Societatea AquaCaraș – CJ Caraș-Severin – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

 

AquaCaraș continuă investițiile în dezvoltarea infrastructurii de apă și canal. Managerul general al societății, Gheorghe Aurel Filipescu, și vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Isac, au participat, săptămâna aceasta, la o serie de întâlniri organizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde a fost prezentat stadiul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin.

 

AquaCaraș, societatea de apă-canal a județului Caraș-Severin, este pregătită să demareze următoarea etapă de investiții în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, ce are în vedere continuarea extinderii și reabilitării rețelelor de apă potabilă și canalizare în cele opt localități urbane ale județului – Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oravița, Otelu Roșu, Moldova Nouă, Anina și Băile Herculane –, precum și extinderea acestor rețele în cinci comune: Teregova, Mehadia, Topleț, Ticvaniu Mare și Grădinari. Aceasta este, potrivit reprezentanților societății, principala concluzie desprinsă în urma discuțiilor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

„Una din întâlniri a fost o ședință de lucru coordonată de domnul Cristian Ghinea, ministrul de resort, și a avut ca temă pregătirea etapei următoare de accesare a finanțărilor europene, pentru continuarea investițiilor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin. În urma discuțiilor purtate s-a desprins concluzia că societatea AquaCaraș SA se încadrează în termenele necesare pentru demararea următoarei etape de investiții”, transmite Biroul de Comunicare al AquaCaraș.

 

 

Investițiile propuse pentru sistemele de alimentare cu apă și canalizare vizează extinderea sau reabilitarea surselor de apă și a conductelor de aducțiune și a capacităților de tratare și înmagazinare a apei potabile, precum și a rețelelor de distribuție a apei potabile, a stațiilor de pompare, a rețelelor de canalizare, a stațiilor de pompare apă uzată și a capacităților de epurare. Multe dintre etapele necesare acestor investiții sunt, deja, parcurse, anunță reprezentanții AquaCaraș: „au fost elaborate studiile premergătoare Studiului de Fezabilitate, de exemplu: studii topografice, geotehnice, hidrogeologice, studii privind balanța apei, studii de gestionare a nămolului; Studiul de Fezabilitate a fost avizat de către beneficiar și transmis spre verificare către AM-POIM, în prezent fiind în verificare și la B.E.I.; s-au obținut Certificatele de Urbanism pentru UAT-urile parte din proiect; a fost demarată procedura de obținere a Avizului de Mediu, s-a emis decizia etapei de evaluare inițială; sunt în curs de elaborare documentațiile de atribuire pentru contractele de execuție; a fost demarată procedura de obținere a autorizației de gospodărire a apelor”. De asemenea, pentru îmbunătățirea calității serviciilor, asigurarea continuității serviciilor și diminuarea duratei de remediere a avariilor, a fost propusă în cadrul proiectului și achiziția de echipamente și dotări.

 

Termen de depunere a ofertelor a fost 8 martie 2021, în prezent acestea fiind în curs de evaluare. „Pentru anul 2021 AquaCaraș are următoarele obiective: obținerea Avizului de Mediu; aprobarea de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a Studiului de Fezabilitate; semnarea contractului de finanțare pentru «Proiectul regional de dezvoltare a  infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin/Regiunea Vest»; publicarea și atribuirea contractelor de servicii și lucrări aferente proiectului; atribuirea contractului de furnizare utilaje și echipamente”, mai transmit reprezentanții societății.

 

Valoarea investițiilor propuse în cadrul proiectului este de 88.653.288 euro (fără TVA) pentru sistemele de alimentare cu apă și 60.413.847 euro (fără TVA) pentru sistemele de canalizare. Potrivit AquaCaraș, „odată cu finalizarea implementării Proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin, urmează ca nivelul de servicii de alimentare cu apă în aria proiectului să crească, de la o rată de 85% cât este acum, la 100%. De asemenea, rata de colectare și tratare corespunzătoare a apelor uzate menajere va crește și ea la 100%, de la 74% în prezent”.

 

Luni, 26 aprilie, conducerea societății are programată o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții ministerului de resort și ai autorității de management. În cadrul acesteia „se va analiza și revizui documentația necesară investiției în cele două sisteme de alimentare cu apă și canalizare din orașele Reșița și Bocșa. Se va detalia situația existentă și se va verifica corelarea prognozelor cu documentația aferentă. Termenul impus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru finalizarea verificării documentațiilor întregului proiect este 30 septembrie 2021”, transmite Biroul de Comunicare al AquaCaraș.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite