Turneul Internațional Stradivarius 2001. Concert-eveniment, astăzi, în Centrul Civic al Reșiței

 

În Centrul Civic al Reșiței va avea loc astăzi, 27 iulie, de la ora 20, un eveniment cultural de excepție: concertul susținut de violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu și de pianistul spaniol Josu de Solaun, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2001. 

 

Doar 13 orașe din România au șansa de a găzdui ediția a XIV-a a Turneului Internațional Stradivarius, care a debutat ieri, la Sibiu (foto). Reșița este al doilea oraș în care Simfonia a 9-a a lui Ludwig van Beethoven, „Odă bucuriei”,  va fi interpretată de către Alexandru Tomescu la Stradivariusul de patrimoniu național, alături de pianistul spaniol Josu de Solaun, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt.

 

Turneul Stradivarius a pornit de la ideea că Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului – acest crez a stat la baza organizării turneului. „Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul… Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

 

„Celebrarea a 250 de ani de foc nestins la Reșița este prilejul ideal ca acest eveniment să ajungă în orașul nostru și să fie apreciat de cât mai mulți reșițeni. Astfel, vă așteptăm marți, 27 iulie, în Centrul Civic pentru un eveniment de excepție” – este invitația publică lansată cu această ocazie de către primarul Reșiței, Ioan Popa.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite