UBB, cea mai bine cotată universitate din România

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă și în acest an prima poziție între universitățile românești incluse în topul internațional realizat de Center for World Universities Ranking (WUR), inclus în metarankingurile naționale.

 

UBB ocupă la nivel internațional poziția 923 din 20531 de universități analizate, ceea ce o plasează între primele 4,5% universități ale lumii, în ierarhia stabilită de CWUR pe anul 2023, dată publicității zilele acestea. În topul mondial se regăsesc încă opt universități din România: pe locul 941 – Universitatea Politehnica București; 1085 – Universitatea București; 1118 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București; 1282 – Universitatea de Vest Timișoara; 1458 – Universitatea Transilvania din Brașov; 1484 – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; 1555 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca; 1926 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara.

 

Indicatorii utilizați în cotarea fiecărei instituții de învățământ superior se referă la criterii educaționale (25%), de angajabilitate (25%), privind calitatea cadrelor academice (10%) și cercetarea științifică (40%).

 

UBB este de mai mulți ani prima în țară în acest ranking, păstrându-și în acest an scorul de anul trecut (70,9). Rankingurile sunt importante nu la modul absolut, ci relativ și doar orientativ prin prisma criteriilor și a indicatorilor asumați în ranking. Așadar, vom analiza acest rezultat și vom vedea dacă și unde este nevoie de ajustări în mecanismele noastre academice, prin prisma viziunii, misiunii și culturii organizaționale angajate de UBB, aspecte care sunt în final cel mai important criteriu/indicator academic pentru noiFelicitări tuturor universităților românești incluse în rankingul CWUR!”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 

Tot în cursul acestei luni, UBB a fost confirmată ca prima universitate a țării prin Metarankingul național, dat publicității în data de 12 mai 2023 de Ministerul Educației, fapt care reconfirmă rezultatul metarankingului universitar publicat de Centrul Qualitas UBB în decembrie 2022. Metarankingul național reprezintă un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei unor clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite