Ucis din ură față de credință – 70 de ani de la moartea episcopului greco-catolic reșițean Valeriu Traian Frențiu în lagărul de exterminare de la Sighet

 

Personalitatea Fericitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu va fi evocată la Reșița, orașul său natal, mâine, 11 iulie, când se împlinesc 70 de ani de la moartea sa în lagărul de la Sighet. Valeriu Traian Frenţiu este unul dintre cei şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice exterminați de regimul comunist și care au fost beatificaţi pe 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, de către Papa Francisc.

 

Pe 1 decembrie 1948, Biserică Română Unită cu Roma Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii, prin Decretul 358, de către regimul comunist, după ce, anterior, toți episcopii fuseseră arestați pentru că refuzaseră să își renege credința și să se alăture bisericii ortodoxe. Cel mai în vârstă dintre aceștia era Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea, născut la Reșița în 1875. Cu toții au fost torturați și au murit în închisori și în lagăre improvizate în mănăstirile unde au fost ținuți în izolare între 1950 și 1970, iar pe 2 iunie 2019 au fost beatificați de către Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Fericitul Valeriu Traian Frențiu a murit pe 11 iulie 1952, în celula 44 din Penitenciarul Sighet (foto). A fost înmormântat în Cimitirul săracilor din Sighet, într-un loc rămas necunoscut până în zilele noastre.

 

La 70 de ani de la moartea sa ca martir în lagărul de exterminare, Fericitul Valeriu Traian Frențiu va fi omagiat în orașul său natal, Reșița. Evenimentul în cadrul căruia va fi evocată personalitatea sa va avea loc luni, 11 iulie, ora 17.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, cu participarea Preasfințitului Ioan, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Cu acest prilej va avea loc prezentarea cărții „Cei doisprezece episcopi martiri greco-catolici români”, autor – ipodiaconul Raimondo-Mario Rupp (Lugoj) și vor fi vernisate mai multe expoziții: fotografii realizate de Erwin Josef Țigla cu prilejul vizitei Papei Francisc la Blaj în 2 iunie 2019, în cadrul căreia a avut loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri; fotografii realizate de Bogdan Andrei Mihele, având ca tematică bustul fericitului episcop martir dr. Valeriu Traian Frențiu, ridicat în curtea Bisericii Greco-Catolice „Maica Domnului de la Fatima” și „Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea” din Reșița; documente din colecția Bogdan Andrei Mihele, pe tema vieții și slujirii Fericitului Episcop Martir dr. Valeriu Traian Frențiu. De asemenea, va avea loc un recital susținut de profesoara Diana Szuiogan și eleva ei, Evelina Maria Voicu, clasa a X-a, Liceul de Arte „Sabin Păuța” din Reșița.

 

Cei șapte episcopi mărturisitori ai credinței sub regimul comunist, uciși „in odium fidei” – din ură față de credință, care au fost beatificați de către Papa Francisc sunt: Valeriu Traian Frențiu (1875 – 1952); Vasile Aftenie (1899 – 1950); Ioan Suciu (1907 – 1953); Tit Liviu Chinezu (1904 – 1955); Ioan Bălan (1880 – 1959), Alexandru Rusu (1884 – 1963) și cardinalul Iuliu Hossu (1885 – 1970).

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available