UCMR chiar poate fi salvată de la faliment!

 

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și Primăria Reșița, principalii creditori bugetari ai UCMR SA, au căzut de acord să susțină un plan de reorganizare a companiei care să ducă la reintroducerea acesteia în circuitul productiv și salvarea celor peste 600 de locuri de muncă.

 

Cumpărarea unor active ale UCMR SA de către Hidroelectrica, prevăzută în Planul de Reorganizare depus de administratorul judiciar la Oficiul Registrul Comerțului și la Tribunalului București, reprezintă soluţia care ar putea salva societatea de la faliment. Aceasta este concluzia desprinsă din discuțiile oficiale purtate la Primăria Reșița de preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Ionuţ-Cătălin Stancu, și edilul Ioan Popa. La discuţie a participat şi directorul general al UCMR, Cosmin Ursoniu, care deţine şi funcţia de administrator special al societăţii.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de Compartimentul Comunicare şi Transparenţă Instituţională din cadrul AAAS, Ionuţ-Cătălin Stancu s-a aflat la Reșița pentru a analiza, împreună cu primarul Ioan Popa, Planul de Reorganizare al UCM Reșița, instituția susţinând reorganizarea, restructurarea şi reintroducerea UCMR în circuitul productiv. UCMR se află în insolvență din decembrie 2011. Are, în momentul de față, creanțe în valoare de peste 750.000.000 de lei, din care majoritatea reprezintă creanțe bugetare.

 

Președintele AAAS: Soluția Hidroelectrica ar putea salva locurile de muncă și să creeze altele noi

 

„Scopul meu, în calitate de preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, este să mă implic activ în redresarea UCM Reşiţa, prin susţinerea unui Plan de Reorganizare adaptat uzinei şi care să ţină cont de realităţile economice. Nu sunt de acord cu faptul că singura opţiune pentru UCM Reşiţa este falimentul. Eu cred că poate fi salvată. Dacă Planul de Reorganizare nu se aprobă, impactul social va fi devastator pentru oraşul Reşiţa. Din acest motiv, în calitate de reprezentant al creditorului majoritar al uzinei, am vrut să discut şi cu reprezentantul Primăriei Reşiţa care este un creditor bugetar important, să analizăm cu deosebită atenţie Planul de Reorganizare propus şi, în cel mai scurt timp, să luăm o decizie cu privire la aprobarea acestuia”, a declarat președintele AAAS, Ionuţ-Cătălin Stancu.

 

Președintele AAAS a mai precizat că Planul de Reorganizare prevede parţial o vânzare de active ce aparțin UCMR către Hidroelectrica SA, ceea ce, din punctul său de vedere, „este o soluţie care ar putea să salveze cele 700 locuri de muncă, să creeze altele noi şi să reintroducă UCM Reşiţa într-un circuit economic cu potenţial intern, comunitar şi internaţional, capabilă să facă faţă cerinţelor actuale ale pieţei”.

 

Primarul Ioan Popa: UCMR își are locul în strategia energetică a țării

 

Și primarul Reșiței, Ioan Popa, susține reorganizarea activității UCMR și salvarea acesteia de la un faliment care ar însemna desființarea locurilor de muncă și vânzarea la fier vechi a uzinei. „UCMR este în situația în care a depus un plan de reorganizare care trebuie aprobat de cei aflați la masa credală: Primăria Reșița, AAAS, cu suma cea mai consistentă, deoarece gestionează și sumele datorate la ANAF, și acționarul INET (ICESA) din Elveția. Am dorit să stabilim o poziție comună cu AAAS și ne-am pus de acord în principiu să acceptăm și să aprobăm Planul de Reorganizare chiar dacă el presupune diminuarea creanțelor”, a declarat, ieri, edilul.

 

Acesta a explicat pașii care vor fi făcuți în perioada imediat următoare pentru ca Planul de Reorganizare să fie aprobat: „Administratorul a solicitat diminuarea creanțelor astfel încât să poată fi salvată întreprinderea. Pentru a nu fi acuzați de Curtea de Conturi că diminuăm sumele pe care UCMR le-ar avea de plată la statul român, am convenit de comun acord să comandăm și noi, și AAAS câte un audit cu o companie agreată la nivel național. Se numește audit de stres pentru creditorii de la masa credală, care ar trebui să releve ce s-ar întâmpla dacă acceptăm planul de reorganizare, cât pierdem acum, dar ce se întâmplă pe termen mediu și lung și ce s-ar întâmpla dacă am lăsa societatea în faliment și, practic, și-ar pierde locurile de muncă 600-700 de persoane. În plus, s-ar degrada toate activele pe care le au acolo și s-ar vinde pe bucăți la fier vechi. În principiu, suntem pregătiți să comandăm de urgență, săptămâna viitoare, acest audit. Avem speranța că în trei săptămâni-o lună vom avea rezultatul lui și, dacă el confirmă ceea ce noi credem, că reorganizarea este mai eficientă decât falimentul, atunci, până în 12 octombrie, când trebuie să se prezinte planul în fața judecătorului sindic, vom avea acest document și vom solicita judecătorului să accepte reorganizarea UCMR”.

 

În ceea ce privește preluarea UCMR de către Hidroelectrica, primarul Ioan Popa consideră această soluție firească, în condițiile în care, de ani de zile, uzina reșițeană execută lucrări de mentenanță pentru compania statului. „S-a realizat un audit la UCMR, financiar și tehnic, s-au evaluat activele, iar Hidroelectrica și-a manifestat printr-o scrisoare de intenție dorința de achiziționa aceste active. Practic, ceea ce se dorește la ora aceasta și este agreat și cu președintele AAAS este ca Hidrolectrica să absoarbă UCMR, pentru simplul fapt, dacă vreți, că strategia energetică a unei țări face parte din strategia de securitate națională și eu cred că UCMR își are locul, într-o formă sau alta, împreună cu Hidroelectrica, în această strategie. Hidroelectrica a comandat acest audit în septembrie anul trecut, este finalizat și Hidroelectrica are hârtia prin care și-a manifestat intenția de a prelua aceste active, cred că suntem pe drumul cel bun”, a precizat Ioan Popa.

 

Sursă foto: Daniel Pușcău

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite