Un cărășean a „spart banca” la Imperiul Leilor! A dat o lovitură de 1.250.000 de euro!

 

Ioan Telechi, 50 de ani, originar din Bocșa, i-a impresionat cu invenția sa pe jurații de la Imperiul Leilor, aceștia oferindu-i o finanțare de 1.250.000 de euro – sumă record pentru toate cele patru sezoane de până acum ale emisiunii de la PRO TV.

 

În prezent antreprenor în domeniul construcțiilor în Spania, Ioan Telechi a plecat din România la vârsta de 27 de ani. Aici lucrase ca mecanic-lăcătuș de revizie la Gara de Nord Timișoara, apoi a fost șef de șantier în cadrul Recons Reșița, iar în orașul său natal, Bocșa, se ocupa cu depanarea de televizoare. „Am plecat acum 23 de ani, pentru o situație mai bună. Eram recent căsătorit, aveam copil de un an. Înainte de a pleca în străinătate, în Bocșa reparam stații, boxe, televizoare color. Îmi plăcea electronica”, povestește Ioan Telechi.

 

Anul acesta a venit în fața investitorilor de la Imperiul Leilor pentru a-și prezenta invenția: o instalație care ar putea revoluționa industria climatizării. Se numește PRO LIFE TECH și a brevetat-o în 2017 în Spania, iar apoi și la nivelul Uniunii Europene. Este o instalație total diferită față de cele existente pe piața de profil, remarcându-se atât prin prin consumul redus de energie, cât și prin faptul că ar fi 100% ecologică, nefolosind niciun tip de gaz.

 

Invenția sa a fost remarcată și de o companie din Spania care produce automobile electrice, aceasta făcându-i o ofertă privind dotarea a 25.000 de mașini cu sistemul de climatizare inventat de el, în schimbul a 324 de euro pe unitatea instalată. Sumă din care 140 de euro, deci peste 40%!, ar fi profitul său net, după cum susține Ioan Telechi.

 

Răzvan Raț: „Stai să nu cădem de pe scaun!”

 

Cererea de finanțare făcută de acesta în cel mai recent episod al show-ului televizat Imperiul Leilor, difuzat în 26 septembrie, i-a lăsat mască pe jurați: „Bună seara, leilor, mă numesc Telechi Ioan și sunt aici să vă ofer 20% din afacerea mea în schimbul a 1.250.000 de euro”. Potențialii investitori aflați în fața sa au crezut că n-aud bine. „Stai să nu cădem de pe scaun!”, a reacționat fostul fotbalist Răzvan Raț. „Stai să scriu zerourile!”, l-a completat cu ironie dr. Wargha Enayati, preşedintele unui consorţiu de companii din domeniul medical. „20%, un milion 250 de mii, un calcul minuțios…”, a spus cu ironie și Mircea Căpățînă, un cunoscut om de afaceri, cofondatorul unui soft românesc de facturare și contabilitate. „Lei sau euro?”, a întrebat, neîncrezător, și Daniel Mischie, CEO și coproprietar al grupului City Grill. „Euro!”, a răspuns Telechi, stârnind hohote de râs printre jurați. Dar ce a urmat i-a făcut pe aceștia să înțeleagă că omul din fața lor chiar nu se ține de glume.

 

Ioan Telechi a intrat în detalii: „Când am plecat în Spania, aveam o firmă de construcții. Și o mașină, fără climatizare în ea. Temperaturile în Spania erau foarte mari, iar în mașină era urgie. Și am făcut un sistem, care era 100% electric, n-avea nevoie de niciun tip de gaz, nu avea nevoie nici de țevi, nici de compresor, nici de radiator, nici de ventilatoare. Este un sistem compact. A fost văzut de niște ingineri, care mi-au sugerat să-l îmbunătățesc și să merg mai departe cu el. În 2017 l-am brevetat, l-am patentat și am început să-l îmbunătățesc. Iar la ora actuală îl am montat în mașina e-Miles – e o firmă de automobile din Spania cu care am reușit să închei un contract, de 25.000 de unități în prima fază. Prototipul meu va fi montat în ușa mașinii”.

 

 

Cărășeanul a adus în fața „leilor” un aparat și a făcut o demonstrație live. Care i-a convins că omul nu vorbește aiurea. Au realizat cu toții că în fața lor apăruse o oportunitate de afaceri care le-ar putea înmulți banii investiți de zece, 20 de ori sau chiar mult mai mult. I-au propus lui Telechi o investiție de 1.250.000 de euro, în schimbul a 40% din afacere. Și erau dispuși să-și reducă pretențiile la 30%. Dar Ioan Telechi nu a încercat să negocieze. A acceptat contraoferta. Și a intrat astfel în istoria Imperiului Leilor, obținând cea mai mare sumă investită vreodată în cadrul emisiunii.

 

„Să sperăm că vom și scrie istorie cu o investiție istorică, pentru că să spargem un milion 250 de mii nu e foarte cool”, a spus în final unul dintre cei cinci investitori de la Imperiul Leilor, care văd în invenția lui Ioan Telechi un sistem care ar putea revoluționa sistemele de răcire/înghețare folosite în mai multe domenii, de la industria HORECA până la sistemul medical. Aceștia, ca în orice afacere, și-au asumat un risc, care este însă compensat de potențialul uriaș al business-ului în care au intrat odată ce l-au cunoscut pe „spaniolul” care în urmă cu mai bine de 20 de ani lucra pe un șantier din Reșița și repara televizoare în Bocșa.

 

 

Sursă foto/video: PRO TV

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite