Peste 20.000 dintre copiii din România nu au niciun părinte cu ei în țară, iar 9% dintre copiii cu cel puțin un părinte plecat sunt în această situație de peste 10 ani. În această lună se desfășoară la nivel național o campanie de informare cu privire la importanța comunicării între părinți și copiii rămași acasă.
Potrivit unei analize realizate de Organizația Salvați Copiii România, 18% dintre copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au rămas în grija rudelor pe o perioadă cuprinsă între șapte și nouă ani, iar pentru 37% dintre copii părinții sunt plecați din țară între patru şi șase ani. Analiza realizată în 2021 pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, mai arată că 4% au părinţii plecaţi de mai puțin de un an, iar 32% – de o perioadă între un an şi trei ani.
„În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării cu copiii a părinţilor plecaţi, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi – copii.”, arată reprezentanții Salvați Copiii. Derulate pe parcursul lunii august, activitățile de informare cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia se desfășoară la punctele de trecere a frontierei și sunt destinate părinților care se întorc în țară în vacanță.
Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii România, semnalează că fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. „Așa cum arată și analiza Salvați Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților, plecați deja de mai bine de un deceniu. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului”, relevă Gafencu, într-un comunicat de presă. Important este ca absența părinților de lângă copii să fie doar una fizică, pentru că ei trebuie să fie parte din viață emoțională a copiilor, transmit și reprezentanții Poliției de Frontieră: „De aceea e important să comunice ritmic, să vorbească, să povestească despre școală și altele, în așa fel încât părintele să rămână sprijin pentru copil”.
La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, potrivit statisticilor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Din cauza amplorii acestui fenomen, Organizația Salvați Copiii a creat rețele de servicii specializate destinate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii. Începând cu anul 2010, peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, precizează reprezentanții organizației, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
Sursă foto: Salvați Copiii