Un miliard cu plus, alt miliard – în standby

 

Comisia Europeană a suspendat plata către România a 869 de milioane de euro din PNRR, pentru neîndeplinirea a trei jaloane, a anunțat astăzi Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Țara noastră poate primi totuși acești bani dacă își onorează obligațiile asumate în cel mult șase luni.

 

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a emis Decizia 3487 din 28 mai 2025, care are dublu efect în ceea ce privește fondurile europene alocate României prin PNRR. Pe de o parte, a explicat ministrul Marcel Boloș, în legătură cu cererea de plată nr. 3, Comisia a aprobat plata sumei de 1.279.000.000 euro, din care componenta de grant este 622 de milioane euro, iar cea de împrumut – 657 de milioane de euro. Pe de altă parte, însă, prin aceeaşi decizie, „Comisia Europeană a decis suspendarea sumei de 869 de milioane de euro, din care componenta de grant 814 milioane euro şi cea de împrumut de 55 de milioane de euro. Consecinţa adoptării acestei decizii, care este o componentă bună pentru ceea ce înseamnă încasările la bugetul de stat al României, este că termenul de 6 luni pentru suma suspendată de 869 de milioane de euro curge din 28 mai 2025 şi se împlineşte pe data de 28 noiembrie 2025”, a anunţat, astăzi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit news.ro.

 

Marcel Boloș a declarat că unul dintre jaloanele suspendate este cel legat de operaţionalizarea şi funcţionarea Autorităţii de Monitorizare a Indicatorilor de Performanţă a Întreprinderilor Publice (AMPIP), pentru care sunt suspendaţi 330 de milioane de euro. Boloş a precizat că acest jalon va fi soluţionat până la termenul-limită. Al doilea jalon problematic are legătură cu numirea a 43 de administratori de companii din domeniul energiei, suma suspendată fiind de 227 de milioane de euro. În prezent se derulează noi proceduri la opt companii pentru desemnarea administratorilor, printre acestea numărându-se Nuclearelectrica, Hidroelectroca, Romgaz, Oil Terminal Conpet.

 

Pentru cel de-al treilea jalon invocat de Comisia Europeană, cel referitor la pensiile de serviciu, suma suspendată este de 231 milioane de euro. „Proiectul de act normativ care priveşte componenta de echitate în domeniul pensiilor speciale pentru magistraţi este trecut de dezbaterile în comisii în Senat şi are două prevederi: creşterea vârstei de pensionare progresiv (…), iar baza de calcul pentru determinarea cuantumului pensiilor speciale a rămas, cel puţin deocamdată, să vedem ce se va mai modifica la dezbaterile din plen, la 85% din veniturile nete”, a explicat Marcel Boloş. Însă chiar dacă o astfel de lege va fi adoptată în Parlament, spunem noi, este foarte probabil ca aceasta să fie declarată neconstituțională odată ce va ajunge în fața magistraților din cadrul Curții Constituționale a României.

 

Sursă foto: gov.ro

 

Facebook Comments

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available