Un nou „caz Sauer” în vizorul ANI. A fost sesizat Parchetul

 

Maria Sauer, director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Caransebeș, a ajuns din nou în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), și tot într-o speță care-l are în prim-plan pe soțul acesteia.

 

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Maria Sauer a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat transmis astăzi de către ANI. Astfel, informează reprezentanții agenției, Maria Sauer, în calitatea sa de director al  Stațiunii de Cercetare Dezvoltare, „având un interes personal de natură patrimonială, a semnat înscrisuri referitoare la numirea în funcția de director adjunct științific și a majorării salariale pentru soțul său, secretar științific în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Caransebeș”.

 

Agenția Națională de Integritate reamintește că, în luna decembrie 2022, a constatat și starea de incompatibilitate în cazul Mariei Sauer, întrucât, în perioada 22 iulie 2019 – 28 iulie 2021, „a deținut funcția de director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare și membru în consiliul de administrație iar soțul său a deținut funcția de administrator/asociat la două societăți cu capital privat al căror obiect de activitate este similar cu cel deținut de Stațiunea de Cercetare”. În acest fel s-ar fi încălcat prevederile art. 3, alin.(1), lit. a) din H.G. nr. 857/2017 și prevederile art. 34, lit. a) din Legea nr. 45/2009.

 

Conform Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate „este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite