Un nou record de cazuri COVID-19! Klaus Iohannis, apel la „colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului”

Imediat după ce s-a anunțat, azi, 9 iulie, că România a înregistrat un nou record de noi cazuri COVID-19, 614 în ultimele 24 de ore, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, la Palatul Cotroceni, un apel la „colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului”. Și a subliniat că prioritatea, în contextul pandemiei, ar trebui să fie „salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre”.

„În spiritul Constituţiei, fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice şi al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă ţară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit, a declarat şeful statului: „Această pandemie ne-a pus în faţă tabloul a 30 de ani de eşecuri în organizarea şi administrarea statului român. Sunt carenţe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcţie a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit. Paşii mari care s-au făcut acum în direcţia unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuaţi în mod accelerat”.

Iohannis a făcut referire și la campania electorală. „Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre şi dispute despre o măsură sau alta. România şi românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raţionale, solide, de disponibilitate de a asculta experţii din domeniu şi de a găsi soluţiile cele mai bune pentru societate”, a spus președintele țării.

Totodată, Iohannis a vorbit despre necesitatea urgentării de către Parlament a adoptării unui cadru legal în lupta cu noul coronavirus, a reducerii impactului acestuia asupra sănătății populației și economiei naționale. „Este nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetăţenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege şi nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenţei lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autorităţile să acţioneze pentru protejarea sănătăţii oamenilor”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite