Unanimitate în CJ Caraș-Severin pentru „cel mai bun buget din ultimii 10 ani al societății Aquacaraș”

 

Proiectul de buget pe anul 2021 al societății Aquacaraș, propus de conducerea companiei și supus dezbaterii plenului Consiului Județean Caraș-Severin, a fost votat și de liberali, și de opoziția reprezentată de consilierii județeni PSD, PRO, PMP. Și nu e de mirare, ținând cont că acestora li s-a pus în față „cel mai bun buget din ultimii 10 ani”, după cum a arătat managerul general al Aquacaraș.

 

Pentru anul 2021, conform bugetului aprobat săptămâna aceasta de Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin, conducerea Aquacaraș prevede obținerea unui profit brut de 628 mii lei, în condițiile unor venituri totale previzionate în cuantum de 48,9 milioane de lei. Managementul companiei a propus ca suma de 502 mii lei din profitul net să fie repartizată pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți, iar diferența – pentru constituirea rezervelor legale. Principalele măsuri ce vor fi implementate pentru atingerea obiectivelor economico-financiare vizează continuarea eliminării pierderilor de apă din rețea și identificarea de noi consumatori, pe fondul diversificării serviciilor prestate de companie. Investițiile au și ele un loc primordial în activitatea companiei de apă și canalizare. Bugetul de investiții pe anul curs este de 73,4 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă (61 de milioane de lei) provenind din fondurile europene pentru politica de coeziune și fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare (IID).

 

Buget direcționat spre eficiență, rentabilitate și dezvoltare

 

„Am supus analizei Consiliului Județean cel mai bun buget din ultimii 10 ani pe care-l are societatea Aquacaraș. Este un buget care se bazează pe datele comisiei economice, un buget direcționat în primul rând spre eficiență, rentabilitate și dezvoltare. Este un buget care, de altfel, săptămâna trecută a fost analizat și aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor de la Aquacaraș”, a declarat în plenul CJ managerul general al companiei, Gheorghe Filipescu.

 

Performanțele economico-financiare înregistrate în ultimul timp de societatea Acuacaraș au fost recunoscute nu doar de conducerea liberală a CJ, ci și de către principalii vectori de opinie ai opoziției. După ce a remarcat și el că „lucrurile la Aquacaraș merg spre bine, mai ales ținând cont de problemele care erau în trecut”, Ioan Crina (PSD) a întrebat, și a solicitat o informare oficială în acest sens, dacă a fost începută rambursarea creditului (de 23 de milioane de lei) garantat de CJ printr-o hotărâre adoptată în 2018 la inițiativa lui Crina. Și dacă Aquacaraș este cu plata la zi față de societatea bancară care a acordat creditul de investiții. „Da, vă pot informa acum, am început rambursarea creditului în luna martie, facem plățile conform graficului de rambursare, nu sunt probleme de niciun fel”, a răspuns Filipescu, acesta fiind completat imediat de președintele CJ, Romeo Dunca: „Așa este, dar să ne dați o informare scrisă pentru ședința viitoare. Știu că avem (Aquacaraș are, n.r.) două procese importante câștigate. Și dacă cumva vom primi și banii stabiliți de instanță, vom achita chiar în avans acel credit”.

 

Litigii câștigate pe fond

 

Deoarece în actuala formulă a plenului CJ se află destui consilieri județeni aflați la primul lor mandat, deci care e posibil să nu știe prin ce a trecut compania într-un trecut deloc îndepărat, Filipescu a insistat să facă și alte precizări: „Poate că doamnele și domnii consilieri județeni nu cunosc cu toții situația. Avem procese cu marea majoritate a constructorilor care au abandonat contractele”. În acest context, managerul Aquacaraș a menționat că două dintre aceste procese au și fost câștigate la instanța de fond: de exemplu, în cazul litigiului cu firma Espina, compania Aquacaraș este îndreptățită să primească 21 de milioane de lei. Explicațiile oferite public de Filipescu au primit pe loc un „amendament” din partea lui Romeo Dunca: „Dacă încasăm 21 de milioane de lei, Consiliul Județean va putea primi și dividende, astfel că vom putea reface și niște drumuri din județ”.

 

Litigiul la care face referire Filipescu a apărut ca urmare a rezilierii, de către antreprenorul Espina Obras Hidraulicas SA, a contractului (CS-CL-03) privind construcția și reabilitarea stațiilor de epurare uzate în Reșița, Bocșa, Anina și Oravița. La acel moment, stadiul fizic de realizare a lucrărilor prevăzute în contractul de 33 milioane de lei era de 70%. Deși procesul de reatribuire a contractului se anunța (și s-a și dovedit a fi) foarte dificil, acest impas a fost depășit: la 29 iulie 2020, Aquacaraș a încheiat un nou contract, pentru lucrările neexecutate, în valoare de 14,9 milioane de lei, cu Asocierea Gavella Com SRL – Terra Med SRL – Netenerg Services SRL.

 

Investiții realizate pas cu pas

 

În prezent, nouă din cele 12 contracte de lucrări aferente fazării proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin”, în valoare totală de 450 milioane de lei, sunt în derulare. Alte două au fost finalizate – contractele privind construcția stației de epurare a apelor uzate în Caransebeș (CS-CL-05) și reabilitarea și extinderea conductelor de transmisie, rețelei de distribuție și canalizare din Moldova Nouă (CS-CL-09). În cazul contractului ce are ca obiect reabilitarea și extinderea conductelor de transmisie, rețelei de distribuție și canalizare în Reșița (CS-CL-06), abandonat de Hidroconstrucția când mai rămăseseră de executat 45% din lucrări, acesta va fi preluat în curând de alt antreprenor. La licitație au fost depuse trei oferte, s-a parcurs procedura de evaluare, iar zilele următoare ar urma să fie desemnat noul antreprenor. Termenul de finalizare a lucrărilor, în valoare de 33,5 milioane de lei, este de 12 luni de la semnarea contractului.

 

Cel mai mare program de investiții al societății Aquacaraș, în valoare totală de 186 de milioane de euro, are în vedere implementarea Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin. „Odată cu finalizarea implementării acestuia, urmează ca nivelul de servicii de alimentare cu apă în aria proiectului să crească, de la o rată de 85% cât este acum, la 100%. De asemenea, rata de colectare și tratare corespunzătoare a apelor uzate menajere va crește și ea la 100%, de la 74% în prezent”, a explicat managerul Aquacaraș. Aria de desfășurare a proiectului acoperă cele opt localități urbane din județ și cinci comune: Teregova, Mehadia, Topleț, Ticvaniu Mare și Grădinari. Asupra acestui subiect vom reveni. Până atunci, găsiți detalii aici.

 

Ultima oră: „Comunele Socol și Pojejena intră în familia AquaCaraș”

 

Încheiem cu un anunț de ultimă oră, făcut astăzi de reprezentanții Aquacaraș: „După ce au gospodărit cu mare responsabilitate comunitățile pe care le conduc, accesând finanțări pentru introducerea rețelelor de apă potabilă și canalizare, doamnele primari Olgiţa Ghiţă și Mira Radovancovici și-au manifestat intenția de a preda gestionarea acestor servicii către societatea noastră. Urmează să parcurgem împreună toți pașii legali, după care AquaCaraș va gestiona serviciile de apa potabilă și canalizare la Socol și de canalizare la Pojejena. Prin această colaborare dorim să îmbunătățirea serviciile oferite și să deschidem drumul spre alte investiții benefice pentru cele două comunități”. Înființată ca societate comercială care operează în cele opt localități urbane din Caraș-Severin, Aquacaraș își extinde în continuare, așadar, aria de activitate. Semn că are nu doar cu cine și pentru cine, ci are și cu ce! Veți afla curând de ce spunem asta.

 

 

Explicație foto: Uzina de apă din Reșița. Sursă foto: FB AquaCaraș

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite