Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă până la vârsta de 18 ani

 

Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă, prin Ordin al ministrului Sănătății adoptat ieri, până la vârsta de 18 ani. Acest tip de vaccinare se realiza gratuit până acum doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

 

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de epidemiologie și de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

 

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV (infecția cu virusul papiloma uman, n.r.). Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

 

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților sau a reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, precizează Ministerul Sănătății, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite