Valul Renovării, la Reşiţa. Primăria a depus până acum proiecte de peste 9 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a unor blocuri de locuinţe

 

Primăria Reşiţa a depus cereri de finanţare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C5 – Valul Renovării, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, pentru şase blocuri cu nouă etaje, toate construite înainte de 1990.

 

Blocurile nr. 1, 3, 5, 7 şi 9 de pe Bulevardul Republicii, respectiv blocul nr. 35 de pe Strada Revoluţia din Decembrie sunt primele clădiri rezidenţiale multifamiliale din Reşiţa pentru care municipalitatea a depus proiecte pentru renovare energetică prin PNRR. Valoarea totală a lucrărilor este de 9.483.260 de euro fără TVA. Pentru blocurile din Govândari – care au fiecare câte nouă etaje, trei scări şi o suprafață construită desfășurată de 9.050 de metri pătraţi – valoarea totală este de 9.050.000 de euro (câte 1.810.000 de euro pentru fiecare din cele cinci blocuri), iar pentru blocul din Luncă – nouă etaje, o scară şi o suprafață construită desfășurată de 2.166 de metri pătraţi – este de 433.260 de euro fără TVA.

 

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, iar cheltuielile neeligibile, de la bugetul local..

 

Potrivit descrierii sumare a investiției, sunt propuse lucrări complexe de eficientizare energetică a celor şase blocuri, cum ar fi: izolarea termică a faţadei prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanţă ridicată; izolarea termică a faţadei prin termoizolarea pereţilor exteriori cu o grosime a termoizolaţiei de 15 centimetri; termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă cu o grosime a termoizolaţiei de 20 de centimetri; închiderea balcoanelor şi a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; izolarea termică a planşeului peste subsol unde este cazul, cu sisteme termoizolante cu o grosime a termoizolaţiei de 10 centimetri; izolarea termică a pereţilor şi tavanelor comune cu apartamentele, în zona de acces în casa scării; soluţii de ventilare naturală pentru evitarea apariţiei condensului; reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de iluminat din casele de scară prin înlocuirea circuitelor deteriorate sau subdimensionate şi înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu eficienţă energetică ridicată şi druată mare de viaţă, inclusiv tehnologie LED, dotate cu senzori de mişcare şi prezenţă; instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, precum instalaţii cu panouri solare fotovoltaice. De asemenea, se mai recomandă repararea trotuarelor de protecţie pentru eliminarea infiltraţiilor, repararea acoperişului tip terasă şi a sistemului de colectare a apelor meteorice, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, înlocuirea sau modernizarea lifturilor, unde este cazul. Durata estimată de implementare a proiectului este de 24 de luni.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available