Premieră la Teatrul de Vest: Hoțul din pendulă

O comedie de succes și o echipă de excepție

 

După ce în urmă cu un an a montat pe scena Teatrului de Vest piesa „Ursul și Cerere în căsătorie”, regizorul Sandu Grecu a revenit la Reșița cu intenția de a monta povestea celor „Trei surori”, o altă piesă celebră a dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov, care nereușind să iasă din captivitatea unui orășel de provincie tânjesc după lumina și fastul capitalei.

 

Războiul din Ucraina și polemicile create în jurul acestuia, chiar din perspectivă culturală, l-au determinat pe Sandu Grecu să propună conducerii Teatrului de Vest Reșița un alt proiect regizoral, Hoțul din Pendulă, care are la bază comedia „Nu toți hoții vin să facă rău” scrisă de Dario Fo, un dramaturg celebru atât pentru textele teatrale de satiră politică și socială cât și pentru implicarea în viața politică.

 

De altfel, italianul Dario Fo (n. 24 martie 1926 – d. 13 octombrie 2016) a fost un personaj complex, cu o bogată activitate de scenograf, dramaturg, pictor, actor și regizor. Într-un interviu acordat în 1962, acesta declara cu ironie: „Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează.”

 

Artist excepțional, Dario Fo este distins în anul 1997 cu Premiul Nobel pentru Literatură, motivația acordării fiind aceea că,  „urmând tradiția bufonilor de curte medievali, ia în râs puterea, restituind demnitatea asupriților.

 

Textul dramatic „Nu toți hoții vin să facă rău” este o comedie modernă în care efectele comice și reflecțiile sociale se întâlnesc din belșug. Pe calitatea acestui text a mizat și regizorul Sandu Grecu atunci când, foarte inspirat, a propus piesa „Hoțul din pendulă”, iar modul în care a selectat și distribuit actorii dovedește că este foarte bun cunoscător al Teatrului de Vest.

 

Despre actorul și regizorul Sandu Grecu ar mai trebui spus că este președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova și fost ministru al Culturii și Cultelor din această țară. De asemenea, el este fondatorul și directorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău.

 

Intriga piesei „Hoțul din pendulă” o constituie jefuirea unei case de către un hoț, care, convins fiind că proprietarii nu se află în localitate, caută liniștit obiectele de preț existente. În acest timp este sunat de soție, căreia îi lăsase numărul de la telefonul casei pe care urma să o jefuiască, și are o lungă discuție cu aceasta, încercând să-i liniștească izbucnirile de gelozie.

 

Apartamentul aparține unui personaj numit bărbatul. Activitatea hoțului este întreruptă brusc de proprietar, care vine acasă în compania amantei sale… femeia. Ei își doresc o aventură, dar teama de a nu fi descoperiți este destul de mare întrucât amândoi sunt căsătoriți. În momentul sosirii acestora hoțul se ascunde într-un ceas cu pendulă. Urmează un comic de situații de tot hazul și dialoguri savuroase la care mai participă, pe măsura intrării în scenă, Anna – soția bărbatului, Antoniu – soțul femeii, și soția hoțului. Exceptând familia de hoți, toți ceilalți au câte o iubire ascunsă, iar dorința fiecăruia de a păstra secretul provoacă scene pline de tensiune, alimentate cu multe minciuni și o firească îngrijorare, care transformă întreaga situație într-un delirant joc comic. Legați unul de celălalt, prin dublu rol de trădați și infideli, cei doi soți și soțiile acestora se trezesc față în față cu dovezi pe care fac tot posibilul să le țină ascunse, spre uimirea și amuzamentul hoțului. Pe măsură ce eforturile celor patru soți-amanți de a-și ascunde infidelitatea devin tot mai ilariante, simpatia publicului se îndreaptă către hoț… acesta căpătând dimensiunea unei imagini opuse burgheziei bogate și amorale. O burghezie care trăiește pe spatele claselor mai puțin înstărite, adesea forțate să facă lucruri ilegale. De asemenea… dialogurile scot în evidență imaginea unei Italii bigotă și conservatoare, în care divorțul este interzis.

 

Restul aflați și singuri, dacă vizionați spectacolul.

 

Beneficiind de aportul unor actori deja consacrați, Robert Danci – bărbatul, Rusalina Bona – femeia, Ana-Maria Cizler – Anna și Marius Tudor – Antonio, dar și al unor tineri cu un excelent potențial, Alexandru Moldovan – hoțul, Ioana Dobrea – soția hoțului, regizorul Sandu Grecu a reușit să monteze la Teatrul de Vest din Reșița un spectacol foarte bun, cu mult umor spumos, de excelentă calitate, care generează suficientă bună dispoziție încât să ajungă pentru câteva zile.

 

Mergeți la Teatrul de Vest Reșița… și nu veți regreta!

 

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite