VEȘTI BUNE. Reșița iese joi din scenariul roșu. Se redeschid restaurantele, cluburile, sălile de cinema și de teatru. Scenariul verde, din 27 mai?

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Caraș-Severin a aprobat, în această după-amiază, ieșirea municipiului Reșița din scenariul roșu, în contextul scăderii incidenței cazurilor de COVID-19 sub 3 la 1.000 de locuitori. Drept urmare, începând de mâine, 13 mai, vor fi relaxate o parte dintre restricții, dar vor rămâne valabile, pentru cel puțin 14 zile, măsurile aferente scenariului galben.

 

Municipiul Reșița s-a aflat în scenariul roșu din octombrie 2020, cu o pauză de două luni, în perioada 4 februarie – 1 aprilie, când incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 scăzuse sub pragul de 3‰. În tot acest timp, a fost interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi de concerte, în sălile de jocuri de noroc și în restaurante și cafenele. Începând de mâine, 13 mai, acestea vor fi redeschise, însă nu la capacitate maximă.

 

Chiar dacă incidența cazurilor de COVID-19 înregistrate în Reșița a scăzut constant în ultimele săptămâni, de la 3,05‰ pe 1 mai, la 1,8‰, astăzi, aceasta se menține peste 1,5 la 1.000 de locuitori, astfel încît CJSU a decis, prin Hotărârea nr. 54 privind stabilirea măsurilor pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul judeţului Caraş-Severin, adoptată astăzi, că în municipiul Reșița vor fi instituite, pentru o perioadă de cel puțin 14 zile, măsurile corespunzătoare scenariului galben.

 

Potrivit normelor în vigoare, scenariul galben presupune o relaxare parțială a restricțiilor. Astfel, „organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-22.00; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi intervalul orar 06.00-22.00; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului”, se precizează în Hotărârea nr. 54 a CJSU Caraș-Severin.

 

Scenariul verde, cel mai devreme din 27 mai

 

Pe 26 mai, în baza analizei ce va fi prezentată de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va reanaliza situația și, dacă se va menține trendul descendent și incidența cumulată a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus va scădea sub 1,5 la 1.000 de locuitori, Reșița va trece în scenariul verde din data de 27 mai.

 

Potrivit datelor comunicate de DSP, în ultimele 14 zile, în Reșița au fost confirmate 150 de cazuri noi de COVID-19, iar la nivelul întregului județ, 378 de cazuri, în scădere în ultimele săptămâni. De altfel, Caraș-Severin se află, de pe 7 mai, în scenariul verde, cu o incidență de 1,19‰.

 

Foto: Marian Apostol

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite