Via Transilvanica, schimbări pe ultima sută de (kilo)metri. Ioan Popa și Romeo Dunca extind traseul prin Banatul Montan!

Promotorii proiectului „Via Transilvanica – drumul care unește”, ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu și fratele său, Alin Ușeriu, se află, zilele acestea, în Caraș-Severin pentru a identifica traseele care vor străbate Banatul Montan.

Demarat în 2018, pentru a marca centenarul României Mari, proiectul Asociației Tășuleasa Social, „ViaTransilvanica – drumul care unește”, prin care inițiatorii, frații Alin și Tiberiu Ușeriu, și-au propus să  marcheze și să amenajeze un traseu turistic de peste 1.000 de kilometri, prin 10 județe, din nordul până în sudul țării, se apropie de final. Reprezentanții Tășuleasa Social se află, zilele acestea, în Caraș-Severin, unul din județele străbătute de Via Transilvanica, unde, la sugestia și cu sprijinul autorităților județene și locale, traseul va fi suplimentat cu peste 100 de kilometri pentru a cuprinde și zonele montane ale Banatului!

La sfârșitul săptămânii trecute, Alin și Tiberiu Ușeriu au avut primele discuții la Băile Herculane, iar ieri, la sediul Primăriei Reșița, au fost puse la punct detaliile traseelor care vor pune Banatul Montan pe Via Transilvanica, drumul care unește România din Bucovina până la Dunăre. „Frumusețea acestui proiect stă în colaborarea dintre zeci de instituții publice, ONG-uri și firme private. Fiecare încearcă să își aducă contribuția pentru ca acest proiect să devină realitate. Este cu adevărat un drum care unește, un traseu public destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare și să se bucure de cele mai frumoase zone pe care le are de oferit România. În Caraș-Severin se vor marca între 200 și 300 de kilometri, ce vor fi incluși în acest proiect. Alături de promotorii Via Transilvanica, Alin și Tibi Ușeriu, am încercat să identificăm cele mai potrivite trasee din județ, astfel încât turiștii ce vor străbate acest drum să aibă parte de o experiență unică. O experiență care să îi facă să revină aici, în Caraș-Severin”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.

„Pentru județul Caraș-Severin, extinderea traseului este foarte importantă. Vorbim, practic, despre aproximativ 100 de kilometri în plus care îi vor duce pe drumeți în zone turistice foarte frumoase ale Banatului de munte. Noi, Consiliul Județean, vom sprijini acest proiect cu tot ce vom putea”, a precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

La rândul său, președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, a subliniat faptul că „extinderea Via Transilvanica prin zona montană a Banatului este una benefică atât pentru proiect, cât și pentru cei care vor ajunge aici. Sunt locuri frumoase, care merită văzute. Am găsit în Caraș-Severin, la Reșița, oameni entuziaști, autorități care manifestă o deschidere totală față de proiectul nostru, ceea ce reprezintă o supriză plăcută pentru noi”.

Marian Apostol, reșițeanul care, în această vară, a străbătut prima parte a Via Transilvanica, de la Putna (județul Suceava) la Șăcalu de Pădure (județul Mureș), este cel care a pus bazele colaborării autorităților din Caraș-Severin cu Asociația Tășuleasa Social, în urma unor discuții pe care le-a avut, în luna august, cu inițatorii proiectului. „Via Transilvanica este cel mai complet și generos proiect de promovare a frumuseților naturale și a sufletului românesc. După discuțiile purtate acum cu președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, si cu primarii Ioan Popa, Reșița, și Cristian Miclău, Băile Herculane, sunt convins că județul Caraș-Severin va fi foarte bine reprezentat în acest proiect, din toate punctele de vedere! Așa că… vă spunem de pe acum «Cale bună!»”, a postat Marian Apostol pe pagina sa de socializare, după întâlnirea cu Alin și Tiberiu Ușeriu de la Băile Herculane.

Via Transilvanica este un traseu tematic de aproximativ 1.300 de kilometri ce străbate România din Bucovina, de la Putna, până la Drobeta Turnu-Severin, prin 10 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite