Luptătorii din rezistența anticomunistă din munții Banatului, martirii închisorilor și deportații din satele cărășene au fost comemorați, astăzi, la Reșița, la fel ca în fiecare an, de Sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici. Din 2011, 9 martie a fost declarată oficial Ziua Deținuților Politici Anticomuniști.
După instaurarea regimului comunist în România, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste 40.000 de bănățeni au fost deportați în pustiul Bărăganului, trimiși în lagăre de muncă sau încarcerați în condiții inumane pentru că erau considerați dușmani ai noii orânduiri. Pentru ei, noul regim a însemnat ani de teroare, umilință, foame, durere și chiar moarte. Mulți nu s-au mai intors niciodată acasă, iar cei care au supraviețuit poartă și astăzi semnele traumelor trăite.
Tot mai puțini de la un an la altul, supraviețuitorii Gulagului românesc s-au adunat, astăzi, la Troița martirilor anticomuniști din Parcul Cărăşana, pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria celor care au fost zdrobiți de forța regimului opresiv instaurat în 1945. Aici au fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori.
„Astăzi este o zi sfântă pentru noi. Astăzi ne comemorăm morții noștri în lagăre, în deportări, în anchete grele, în închisori. Morții noștri sunt și eroii noștri. Sunt și mucenicii noștri. În Carașul nostru a fost multă și grea suferință. Cărășenii de la pustă au fost scoși din case și aruncați în arșița Bărăganului, iar în Carașul de munte, partizanii noști au luptat cu arma în mână și au pierit foarte mulți pentru că nu au vrut ca în România să se instaleze dictatura bolșevică adusă, pe 6 martie 1945, direct de la Moscova de Ana Pauker, Teohari Goergescu, Vasile Luca sau Walter Roman, tatăl lui Petre Roman, care a venit cu grad de general din Uniunea Sovietică și România i-a recunoscut acest grad”, a declarat Cornelia Fetea, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin.
Alături de ei s-a aflat și prefectul Cristian Gâfu care, în calitate de avocat, a reprezentat multe dintre victimele regimului comunsit care și-au căutat dreptatea în instanță: „Am și în familie membri care au fost deportați în Bărăgan și cunosc în mod direct istoria lor. Nicolae Bălcescu spunea că istoria este cartea unei națiuni, iar poporul care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții. Avem obligația de a ne cunoaște istoria, de a nu repeta greșelile celor care au condus România în perioada 1945-1989, pentru că suntem, acum, apărătorii democrației. Îndemn pe toți cetățenii din Caraș-Severin ca, în acest an electoral 2020, să se prezinte la alegeri pentru că este un drept câștigat la Revoluția din 1989, și acest drept, cel de a alege, este posibilitatea pe care o avem pentru ca democrația să fie permanentă în stat”.
Manifestările de astăzi au fost organizate de Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin.