Violenţă în familie. În Caraş-Severin, 185 de femei au fost agresate fizic, verbal sau sexual în prima jumătate a acestui an

 

În primele şase luni ale acestui an, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost înregistrate 247 de fapte de violenţă în familie, fiind sesizate cu aproximativ 7% mai puține infracțiuni din această sferă față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), în Caraş-Severin, sesizările referitoare la săvârşirea unor fapte din sfera violenţei domestice sunt în uşoară scădere în prima jumătate a acestui an: „În mediul urban au fost sesizate cu aproximativ 14% mai puține fapte de violență domestică, 144 de infracțiuni, iar în mediul rural 103 astfel de infracțiuni. Dintre acestea, cele mai multe sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe”. Majoritatea autorilor, 207, sunt bărbați, în timp ce cele mai multe victime au fost de sex feminin: 185. În 161 din cele 247 de cazuri sesizate, autorii au fost soți sau foști soți, actuali sau foști parteneri ai victimelor. 188 dintre faptele de violență domestică au fost comise la domiciliul victimei sau autorului.

 

În aproape o sută de situaţii, poliţiştii cărăşeni au constatat existența unui risc iminent pentru victimă şi au emis 77 de ordine de protecție provizorii. Au existat şi 21 de situaţii în care victimele au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului au fost emise 60 de ordine de protecție de către instanțele de judecată.

 

Poliţiştii cărăşeni precizează că, pe lângă violența fizică – împingeri, pălmuiri, loviri cu sau de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare –, care este cea mai des întâlnită, mai există şi alte tipuri de violenţă în familie: violență verbală – țipete, insulte, umiliri și critici jignitoare, înjurături, batjocorire, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea; violență sexuală – constrângere la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale; violență economică – interzicerea de a lucra, sau de avea bani proprii, șantaj cu banii, amenințare cu distrugerea obiectelor de valoare ale femeii sau a obiectelor din casă; violență socială, care se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei, care hotărăște cu cine se întâlnește, cu cine se împrietenește sau cu cine poate vorbi victima.

 

De asemenea, oamenii legii prezintă care sunt paşii de urmat dacă ești victima violenței domestice:

– Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia și sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces și cărora le poți da spre păstrare documentele tale importante sau bani; numerele de telefon la care poți apela la nevoie; lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci;

– Să te prezinți la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare și obținerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcție de numărul zilelor de îngrijiri medicale;

– Să te prezinți imediat la Poliție pentru a depune plângere;

– Să te adresezi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violențe sau au fost victimele violenţelor;

– Să nu îţi retragi plângerea;

– Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

 

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa: serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent; unității de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului; unității de primiri urgențe sau Serviciului de medicină legală, în cazul în care a suferit leziuni fizice sau traume psihice; furnizorilor de servicii sociale, pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.

 

Pentru victimele violenţei domestice există şi o linie telefonică gratuită: 0800500333, cu program continuu, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

 

Sursă foto: digi24.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available