Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a lansat un avertisment dur în ceea ce privește intensitatea valului 4 al pandemiei de COVID-19 în țara noastră. Medicul atrage atenția că pe fondul ratei scăzute de vaccinare cumulată cu viteza foarte mare de cirulație a virusului în comunitate, România se îndreaptă cu pași repezi spre situația tragică prin care a trecut Italia la începutul pandemiei.
Din cauza contagiozității mari a tulpinii Delta, creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19 este în această perioadă mult mai rapidă față de celalalte trei valuri ale pandemiei. În mai puțin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile COVID din spitale s-au umplut, spune Virgil Musta, unul dintre medicii care s-au aflat încă din primele zile ale pandemiei în linia întâi, iar marea majoritate a celor internați cu forme grave sunt pacienți nevaccinați: „Numărul celor care se infectează și ajung la spitale cu forme severe de boală a început să fie din ce în ce mai mare în ultimele zile și deja depășeste capacitatea spitalelor, iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare. Suntem, din nou, în al 12-lea ceas. Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiie de terapie intensivă. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri”.
Medicul Virgil Musta estimează că la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel național, 700 de cazuri pot evolua sever și ar necesita internare la ATI. „Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice? De fapt, la ritmul actual de cazuri noi și de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede. Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei de la începutul pandemiei”, avertizează medicul
Pentru ca circulația și transmiterea virusului în comunitate să încetinească, medicul Virigl Musta spune că este necesar ca fiecare persoană, indiferent dacă este vaccinată, trecută prin boală sau nevaccinată, să conștientizeze situația gravă în care ne aflăm și care poate deveni dramatică și să respecte următoarele sfaturi:
- Evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior;
- Purtați mască în toate locurile închise și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță de circa doi metri față de alte persoane;
- Spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane;
- Dacă aveți simptome, nu mergeți în comunitate, testați-vă, iar dacă testul este pozitiv pentru COVID-19, luați imediat legătura cu medicul de familie;
- Vaccinați-vă, dacă nu ați făcut-o până acum!
De asemenea, medicul Virgil Musta spune că este foarte importantă recunoașterea cât se poate de rapidă a simptomatologiei care poate sugera boala COVID-19. Astfel, simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să ridice semne de intrebare și să determine testarea sunt: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.
„Boala evoluează în două faze. În prima săptămână, cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La circa 50% dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilalți 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice”, explică medicul. Acesta precizează că dacă simptomatologia persistă peste șapte zile sau dacă, începând cu a șaptea zi de la apariția primelor semne, apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, este obligatorie prezentarea la spital. „Nu așteptați până când nu mai puteți respira! Trebuie să mergeti să fiți evaluați într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul. Nu așteptați ca saturația de oxigen să scadă sub 93%. Prezentarea tardivă la un centru medical este cel mai important factor ce duce la mortalitate în această boală. Nu așteptați ca boala să evolueze până la forma severă!”, avertizează medicul Virgil Musta.