Viteza excesivă – principala cauză a accidentelor pe șoselele din Caraș-Severin. Poliția Română desfășoară o campanie de Educație Rutieră

 

Poliția Română derulează, până în iunie 2023, proiectul „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”. Scopul proiectului este ca România să devină o ţară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.

 

La nivelul județului Caraș-Severin principala cauză generatoare de accidente rutiere din acest an rămâne, și în acest an, nerespectarea regimului legal de viteză. Potrivit datelor furnizate de Inpsectoratul de Poliție Județean (IPJ), în primele nouă luni ale anului, pe drumurile publice din Caraș-Severin au avut loc, pe fondul depășirii limitelor de viteză impuse de lege și neadaptării vitezei la condițiile de trafic, 66 de accidente rutiere, soldate cu decesul a cinci persoane, rănirea gravă a șapte persoane și rănirea ușoară a altor 95.

 

Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Caraș-Severin sunt neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut în timpul conducerii autovehiculelor alte preocupări care le-au distras în mod periculos atenția. Pe fondul acestor încălcări ale normelor rutiere, în primele nouă luni ale anului s-au înregistrat 31, respectiv 27 de accidente rutiere.

 

Pentru a crește gradul de siguranță rutieră, Poliția Română a demarat, încă de anul trecut, o campanie de informare și conștientizare a tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, bicicliști, pietoni, în vederea adoptării unui comportament responsabil pe drumurile publice. „Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect intitulat «Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră», se dorește ca un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație și acest fapt să-i determine să respecte normele rutiere, dar şi să aplice constant măsurile de siguranță impuse. Consecinţa concretă, în urma desfăşurării acestei campanii, este ca numărul deceselor şi al rănirilor grave, rezultate din accidentele rutiere produse pe şoselele din ţara noastră, să scadă considerabil, prin creşterea gradului de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la importanţa pe care o are respectarea măsurilor de siguranţă rutieră”, informează reprezentanții IPJ Caraș-Severin.

 

 

De asemenea, polițiștii transmit și un set de reguli de circulație rutieră pe care șoferii trebuie să le respecte pentru siguranța tuturor participanților la trafic:

 

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!

– Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!

– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!

– Nu utilizați telefoanele mobile în timpul conducerii, cu excepția opțiunii „mâini libere”!

– Nu lăsați liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau maneta de comandă a autovehiculului!

– Nu utilizați sistemele de sonorizare ale autovehiculului la intensitate ridicată, astfel încât siguranța dumneavoastră sau a celorlalți participanți să fie afectată!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

– Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

– Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

– Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

– La primele semne de oboseală opriţi într-un loc sigur şi odihniţi-vă!

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite