Viza de flotant, permis spre fraudarea alegerilor locale. Ioan Popa: „Dacă vom identifica mișcări de trupe, vom face plângeri penale”

Primarul Reșiței, prim-vicepreședinte al PNL Caraș-Severin, Ioan Popa, vrea să pună frână turismului electoral pe bază de viză de flotant, o tehnică „la modă” înaintea fiecărui scrutin local. Edilul a avertizat că va monitoriza la Direcția pentru Evidența Populației toate „mișcările de trupe” și va merge până la formularea de plângeri penale pentru constituire de grup infracțional în scopul de a deturna rezultatul unor alegeri.

„Aș vrea să fac un apel foarte ferm și foarte serios către cei care au în minte ideea de a face viză de flotant în unele localități, cum s-a mai întâmplat. Împreună cu colegii noștri de la juridic, împreună cu Ovidiu Rădoi, cu Dan Stan, avertizăm foarte ferm că vom studia ce se întâmplă în această perioadă cu vizele de flotant. Am solicitat Direcției de Evidență a Populației să-mi transmită zilnic situația cu flotanții și în cazul în care vom identifica «mișcări de trupe» și tendințe de a modifica electoral un UAT, vom face plângeri penale pentru constituire de grup infracțional în scopul de a deturna rezultatul unor alegeri într-o localitate. Evident că organele abilitate pot verifica, pentru că dacă interceptează telefoane, mesaje între anumiți oameni, să zicem 50 de oameni au anumită corespondență, mesaje, telefoane, cu un ins care este înregimentat politic. Lucrurile acestea se pot dovedi foarte ușor, trecând peste faptul că nu poți să justifici tu, ca cetățean al unei localități ca Brebu Nou sau Văliug sau Soceni sau Zorlenț sau Brebu, unde găzduiești 30-40 de oameni într-o casă”, a declarat edilul Reșiței, Ioan Popa, candidat PNL pentru un nou mandat, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu Romeo Dunca, propunerea liberalilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Ioan Popa a venit și cu un exemplu concret: turismul electoral de la Brebu Nou, cu ocazia alegerilor locale din 2016: „Având în vedere că Reșița gestionează mai multe UAT-uri din punct de vedere al evidenței populației, îmi amintesc că în 2016, după alegeri, am solicitat doamnei Miulescu (Maria Miulescu, directorul Direcției de Evidența Populației la acea dată, n.r) să îmi dea toate migrațiile de persoane de la Brebu Nou, Văliug, Soceni… Am descoperit cu indignare și cu stupoare, evident, la vreo 4-5 luni după alegeri, deja era tardiv, că pe Brebu Nou au intrat circa 100-120 de persoane pe viză de flotant într-o localitate care avea în mod curent 86 de locuitori. Deci mai mult decât dublul populației! Este o tehnică pe care o uzitează frecvent competitorii noștri politici. E de notorietate, o știe toată lumea”.

Edilul a profitat de ocazie pentru a pleda, încă o dată, pentru reorganizarea administrativă a României, posibilitatea aceasta de a vicia rezultatul unui scrutin prin transferul alegătorilor dintr-o localitate în alta fiind, în opinia sa, o dovadă în plus că un asemenea demers este mai mult decât necesar. „În România, reorganizare administrativă nu a mai fost făcută din 1968, din anul în care eu m-am născut, adică de 52 de ani. Suntem în același sistem de județe, orașe, primării și așa mai departe. Este imperios necesar să abandonăm ideea de a gestiona o localitate cu 80-100, 200, 300 de oameni, pentru că, iată, se pot întâmpla accidente de genul acesta. Dacă ai 100-200 de oameni, nu e foarte greu să aduci 100 din altă parte și contrabasculezi dorința celor care sunt realmente din zona respectivă. Nu mai punem la socoteală costurile pe care primăriile le au cu gestiunea unui consiliu local, secretar, primar, viceprimar, contabil, reprezentant ISU”, a punctat Ioan Popa.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite