Aflat în vizită oficială în România, președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković, a fost prezent, ieri, 9 noiembrie, în judeţul Caraş-Severin, în mijlocul comunităţii croate din Caraşova şi Lupac.
După ce marți, 8 noiembrie, a avut întrevederi, la Bucureşti, cu conducerea celor două camere ale Parlamentului României şi cu premierul Nicolae Ciucă, ieri, președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković, însoțit de doi deputați și de ambasadorul Republicii Croația în România, E.S. Marija Kapitanović, s-a deplasat în judeţul Caraş-Severin pentru a vizita comunitatea croată din Caraşova şi Lupac.
La Caraşova, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitate croată din ţara noastră, oficialul de la Zagreb s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, cu localnici şi cu conducerea Uniunii Croaţilor din România.
„Vizita în județul Caraș-Severin, unde se află cea mai mare și cea mai veche comunitate croată din țara noastră, este cu atât mai specială cu cât anul acesta aniversăm 30 de ani de relații diplomatice între cele două state, România și Croația. Județul Caraș-Severin are însă o îndelungată și specială legătură cu statul croat, prima atestare documentară a localității Carașova datând din anul 1333, iar a localității Lupac din anul 1598. Conform datelor statistice, în judeţul nostru sunt peste 5000 de croați, care se alătură celorlalte 16 etnii ce conviețuiesc în Caraș-Severin și contribuie la bogăția multietnică și multiculturală a Banatului Montan. Întâlnirea de astăzi nu face decât să consolideze și să confirme bunele relații dintre cele două țări și, în special, cu comunitatea croată din județul nostru”, a fost mesajul transmis de prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, în salutul de bun-venit adresat delegației croate.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Marius Isac, a subliniat faptul că vizita delegației croate în județul Caraș-Severin întărește susținerea reciprocă de care se bucură cele două state, România și Republica Croația, relațiile bilaterale foarte bune care există între cele două state și care tind să le consolideze și pe cele economice, culturale și educaționale: „Am convingerea că dialogul interparlamentar româno-croat constructiv care se derulează în prezent și aportul acestor două punți minoritare consistente și durabile, susținute de țările noastre, membre ale UE și NATO, constituie o realitate a democrației autentice ce slujește loial și exemplar năzuinței noastre comune de a adera la spațiul Schengen”.