Continuarea lucrărilor în regim de urgență începute în noiembrie 2019 pentru punerea în siguranță a Băilor Neptun este vitală pentru imobilul monument istoric, atrag atenția voluntarii Asociației Locus, cei care au inițiat Herculane Project, proiectul de salvare a acestei clădiri emblematice a stațiunii Băile Herculane.
Reprezentanții Asociației Locus – arhitectele Cristina Apostol, Oana Chirilă și Magda Vladimirescu – s-au întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău, arhitectul-șef al județului Caraș-Severin, Luminița Munteanu, și cu doi ingineri specialiști – Imola Kirizsan (SC Utilitas SRL) și Georgiana Tîrț (SC Progir Structural SRL) pentru a căuta soluții în vederea continuarea lucrărilor în regim de urgență începute în noiembrie 2019 pentru punerea în siguranță a Băilor Neptun.
„Lucrările executate până acum au avut ca scop sprijinirea anumitor elemente structurale, construirea unor acoperișuri noi provizorii, degajarea molozului și închiderea clădirii în bugetul pe care asociația îl avea la momentul respectiv, exclusiv din donații și sponsorizări. O parte din clădire a fost pusă în siguranță și respectivele zone sunt într-o stare normală de comportare”, explică președintele Asociație Locus, arhitecta Oana Chirilă.
Proiectul nu a fost executat, însă, în totalitate, etapa a doua fiind programată pentru momentul în care Asociația Locus ar fi strâns restul sumei de bani necesare, și, în ciuda intervențiilor din ultimii ani, clădirea, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, continuă să se prăbușească. „Din păcate, în acest timp clădirea Băilor Neptun a continuat să se degradeze într-un ritm mai accelerat decât posibilitatea noastră de a strânge fonduri. Degradările constau în: prăbușiri ale pereților exteriori structurali și planșeelor, fisuri structurale, infiltrații de apă de pe versantul din spatele clădirii, cât și ape pluviale. Degradările cele mai mari se regăsesc în trei sectoare de clădire, la etaj și șarpantă”, precizează Oana Chirilă.
Pentru continuarea lucrărilor, Asociația Locus se bazează pe donații, sponsorizări, voluntariat și promovare internațională, întrucât, din cauza situației juridice complicate – clădirea aparţine primăriei, dar terenul, nu, aflându-se în proprietate privată – nu se pot accesa fonduri guvernamentale sau europene. „În acest sens, am discutat astăzi (sâmbătă, 2 aprilie, n.r.) soluții posibile de intervenție cu specialiști atestați Ministerul Culturii, cât și o posibilă programare a acestor lucrări. Avem mare nevoie de ajutor, pe lângă donații, pe zona de execuție de specialiști în zidărie, cât și de sponsorizări în materiale de construcții: cărămidă arsă plină și lemn”, mai spune Oana Chirilă.
În perioada imediat următoare, Băile Neptun vor beneficia și de un plan de acțiune elaborat alături de un comitet de experți ai Europa Nostra și ai European Investment Bank, un grant în valoare de 10.000 de euro și de promovare la nivel european – toate acestea ca urmare a selectării imobilului, în urma nominalizării făcute de Asociația Locus, printre Cele mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022. „Această etichetă nu vine cu o recunoaștere negativă, ci cu o șansă pentru noi și pentru administrația locală de a căuta soluții sustenabile și eficiente pentru monument, luând în considerare situația juridică și de proprietate ale acestuia”, precizează reprezentanții asociației.
Alături de Băile Neptun, pe lista Celor mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 se mai regăsesc: Podul Zogu (Albania); Mănăstirea Récollets, Nivelles (Belgia); Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris (Franța); Centrul istoric Stolberg (Germania); Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz (Spania) și Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch (Olanda).