„Vom muri înecați în gunoaie, dacă nu reciclăm!”. Primarul Ioan Popa a stabilit un plan pentru creșterea gradului de reciclare. Target: 50 la sută!

În prezent, la Reșița, doar 10% din deșeurile colectate ajung să fie reciclate. Raportat la nivel național, situația nu pare gravă, media fiind de 14%, foarte departe, însă, de obiectivul de reciclare asumat față de Uniunea Europeană, de 50%. La 13 ani de la aderarea la UE, România încă nu și-a făcut temele în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, iar acest lucru costă! Începând de anul acesta, 80 de lei pe lună pentru fiecare tonă de deșeuri nereciclate depozitate, cu 50 de lei mai mult față de 2019! Dar primarul Ioan Popa a găsit soluția atenuării impactului financiar asupra populației.

„Ne-am angajat, ca țară, față de Uniunea Europeană, să facem reciclare. Și România nu o face cum trebuie! Noi ne dorim să trezim spiritul civic în cetățeni și să reciclăm. Dacă creștem gradul de reciclare, va scădea și taxa de 80 de lei. Suntem unul dintre puținele orașe din țară care și-a asumat să recicleze printr-o companie a orașului”, a afirmat primarul Reșiței, Ioan Popa.

Companie municipală pentru reducerea taxelor UE

Această companie a fost înființată la începutul anului, prin preluarea activității de la firma Best Multipet, și edilul Ioan Popa speră ca, până în septembrie-octombrie, cantitatea de deșeuri reciclabile pe care cetățenii le generează să se tripleze. „Luăm utilajele, presele, toate mașinăriile de la Best Multipet și preluăm din mers această activitate. În plus, avem discuții cu Bratner, care încearcă să aducă o stație de sortare și vom face în colaborare cu ei colectarea selectivă a deșeurilor. (…) În prezent, la Reșița, gradul de reciclare e sub 10 la sută, din păcate. Ar trebui să ajungem la 50 la sută, dar nu din total gunoi. Noi producem cam 1.800 de tone de gunoi pe lună, din care jumătate e reciclabil. Din 900 de tone, noi ar trebui să reciclăm 450 de tone”, a explicat Ioan Popa.

Containere-clopot pentru deșeuri din sticlă

Pentru a atinge această țintă, edilul a creionat un plan în trei pași: „Vom achiziționa, suma este deja bugetată, 200 de containere în formă de clopot pentru sticlă. Deșeurile din sticlă sunt foarte grele și, dacă reușim să creștem procentul de reciclare a acestora, unde stăm cel mai prost, vom scădea, automat, procentul pentru care trebuie să fim amendați de Uniunea Europeană că nu ne facem reciclajul. Apoi, vom amenaja stații de colectare închise, cu acces pe bază de cartelă și monitorizate video și vom da amenzi drastice celor care nu depozitează gunoiul selectiv”.

Taxă triplată la Fondul de Mediu, scumpire cu numai 13% în Reșița!

Toate aceste măsuri vin în contextul în care, de anul acesta, taxa de depozitare pentru deșeurile nereciclate, ce trebuie plătită la Fondul de Mediu, aproape s-a triplat, iar această taxă se regăsește în tarifele lunare plătite de populație, de instituții și de agenții economici. Astfel, acestea au fost majorate, în ultima ședință de Consiliu Local, de la 14,95 lei de persoană, la 16,94 lei, deci cu 13,3%, în cazul populației, și de la 149,52 lei metrul cub, la 169,39 lei, pentru agenții economici și insituțiile publice din oraș. „Majorările de tarife sunt corecții care au în vedere obligația de a plăti amenzi pentru faptul că nu reciclăm. Îmi pare rău, tocmai de-asta ne-am și agitat să facem această firmă, să încercăm să îmbunătățim parametrii. Suntem într-o situație, ca țară, destul de ingrată. Nimeni nu a pus accent pe activitatea de reciclare și toți ne-am făcut că nu vedem problema. O să murim înecați în gunoaie!”, a concluzionat primarul Ioan Popa.

Sursă foto: infocs.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite