Votanții dintr-o comună cărășeană schimbă legile electorale!

Zilele acestea a fost anunțată intenția Guvernului de a introduce în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi o prevedere potrivit căreia cei care își stabilesc reședința (viza de flotant) într-o altă localitate cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor trebuie să voteze tot în localitatea în care le-a fost emis buletinul.

Decizia a plecat de la o analiză făcută pe situația de la alegerile locale din 2016, atunci când și două localități din Caraș-Severin, Zorlențu Mare și Brebu Nou, figurau printre cele fruntașe la vize de flotant.

Potrivit unei analize făcute de postul de televiziune Digi 24, în anul 2015 în Zorlențu Mare a fost cerută o singură viză de flotant, la fel ca și în anii 2017 și 2018. Excepție a făcut anul 2016, când au fost solicitate nu mai puțin de 344 de vize de flotant!

Paradoxal este că, tot atunci, candidatul liberal la Primăria Zorlențu Mare, Marius Ișfan, a fost acuzat că ar fi fost în spatele acestor solicitări de vize. De fapt, acestuia i-a și fost făcut dosar penal chiar pentru asemenea practici, fiind plasat sub control judiciar. Ișfan ar fi fost depistat de către poliţişti în timp ce racola pe bani cetăţeni cărora să le facă documente de reşedinţă în Zorlenţu Mare, pentru a putea vota acolo la alegerile locale. Marius Işfan a fost audiat la Poliție alături de alte persoane. Asupra sa se pare că s-au găsit bani și mai multe cărți de identitate, iar polițiștii au început să-i audieze pe cei implicați în această poveste.

Rețeta cu vizele de reședință nu este nouă la Zorlențu Mare, acolo unde la alegerile locale din 2012 participarea la vot a fost de 113 la sută! Situații similare au fost consemnate și la Brebu Nou, dar și în comuna Secăș din Timiș.

În ceea ce-l privește pe Marius Ișfan, deși au trecut aproape 4 ani de la eveniment, acesta nu a mai ajuns în fața judecătorilor. Inspectorul Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, ne-a transmis că dosarul a fost finalizat și transmis Parchetului cu propunere legală. Dar, atunci când am cerut să ne comunice și propunerea legală făcută, ofițerul de presă nu a putut să ne ofere informația.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite