Zeci de hectare de pădure și pășuni din Munții Cernei, mistuite de flăcări. Țapul ispășitor: un octogenar, cercetat acum pentru distrugere

Bărbatul ar fi pus intenționat focul care a mistuit, la sfârșitul lunii octombrie, zeci de hectare de litieră, pădure și pășuni în zona Cornereva, inclusiv în Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Timp de patru zile, peste 130 de pompieri din Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, pădurari, rangeri și localnici au luptat pentru a stinge incendiul de proporții care a izbucnit la sfârșitul lunii octombrie în zona Dobraia-Vârful Arjana. Intervenția a fost una extrem de dificilă atât din cauza terenului accidentat, stâncos, cât și din cauza stratului gros de frunze de la sol și a vântului puternic care au favorizat propagarea rapidă a focului. Acesta a amenințat, la un moment dat, gospodăriile izolate din cătunele Cornerevei. Din fericire, a fost izolat la timp, înainte să ajungă în cătune, însă incendiul a afectat peste 90 de hectare de fond forestier și pășuni alpine aflate pe teritoriul unităților administrative Cornereva, Mehadia și Băile Herculane. Focul a pătruns inclusiv în zona de protecție a Parcului Național Domogled-Valea Cernei, în pădurea de fag.

Încă de la început, a existat suspiciunea că focul care a declanșat incendiul a fost pus intenționat. Polițiștii au reușit identificarea presupusului autor, un bărbat în vârstă de 81 de ani care locuiește într-unul din cătunele de pe raza comunei Cornereva. Acesta este cercetat pentru distrugere, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș.

Pe parcursul acestui an, au fost înregistrate peste 40 de incendii care au afectat aproape 400 de hectare de fond forestier.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite