Doina Frunzăverde, eșec meritat în Justiție! Curtea de Apel Timișoara răstoarnă sentința Judecătoriei Reșița în „cazul Răduca”

Sentință încurajatoare pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în procesul intentat de Doina Frunzăverde profesorului Eugen Răduca! Abia a treia instanță face dreptate și respinge procesul care încă de la început trebuia declarat inadmisibil.

Un scandal început imediat după descinderile de la Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița ale Direcției Generale Anticorupție s-a încheiat în instanță. Profesorul Eugen Răduca a publicat pe rețeaua de internet privată (intranet) a universității trei scrisori deschise către Doina Frunzăverde, rectorul de atunci al instituției, una dintre ele ajungând și în presă. Doina Frunzăverde l-a dat în judecată pe Eugen Răduca, cerând răspunderea delictuală a acestuia pe motiv că profesorul ar fi dat scrisoarea deschisă și presei.

Și presa, sancționată ilegal la Judecătoria Reșița

Cu toate acestea, Doina Frunzăverde nu a adus nicio dovadă clară în susținerea celor spuse, așa că procesul era inadmisibil din start. Judecătoria Reșița ar fi trebuit să respingă acțiunea (ceea ce a făcut Curtea de Apel Timișoara!), invocând articolul 14 (2) din Codul Civil, care spune că buna credință a unei persoane este prezumată, până la proba contrarie. Or, aici, lipseau chiar probele!

Doar că judecătoarea Mariana Sărac, cea la care a ajuns dosarul, nu a făcut așa, a ignorat acest articol din Codul Civil și chiar a amendat Express de Banat pentru că nu a vrut să divulge sursa acelei scrisori! Fapt nemaiîntâlnit în justiția europeană, Comisia Europeană adoptând mai multe directive prin care se instituie clar protecția surselor jurnaliștilor, jurisprudența europeană fiind obligatorie pentru instanțele din România.

Cum la acea vreme eram jurnalist la publicația respectivă, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii care, însă, n-a demarat nicio anchetă ori cercetare disciplinară, ci ne-a răspuns că avem dreptate și ne-a îndemnat să-i transmitem în scris și judecătoarei aceleași argumente.

Judecata de apoi, de la Timișoara

Judecătoria Reșița i-a dat dreptate, însă, Doinei Frunzăverde, la fel făcând și Tribunalul Arad, acolo unde a fost strămutat dosarul în apel. Doar că Eugen Răduca a făcut recurs, de astă dată dosarul ajungând la o instanță specializată, Curtea de Apel Timișoara respingând acțiunea Doinei Frunzăverde și dând câștig de cauză lui Eugen Răduca.

Dacă la descinderile de la UEMR fostul rector a căzut oarecum în picioare, Doina Frunzăverde fiind totuși audiată la PICCJ, însă scăpând de o punere sub acuzare, acum Justiția face în sfârșit dreptate și refuză să dea câștig de cauză unui nume sonor care invocă prejudicii fără a le și putea proba!

Abuzuri peste abuzuri

Dar abuzurile am spune că nu se opresc aici. De ce abuzuri? Pentru că fapta lui Eugen Răduca este protejată de legea românească, prin prevederile privind „avertizorii de integritate”, iar ceea ce a făcut profesorul universitar fix asta era. Or, acea lege exonerează de orice răspundere avertizorul de integritate.

Un alt abuz a fost Hotărârea 86 din 2016 (H86) prin care, contrar prevederilor Legii 544/2001, a fost interzis accesul unei întregi redacții de ziar în Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, lucru subliniat și de către Comisia de Management Educațional a Ministerului Educației!

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite